Společnost ČESKOSLOVENSKÝ MOTORSPORT v roce 2008

Aktivity společnosti ČESKOSLOVENSKÝ MOTORSPORT a.s. Hradec Králové tradičně směřují do oblasti okruhového motoristického sportu. Společnost je vedena Stanislavem Matějovským, který má za sebou 27 let kariéry automobilového závodníka. Těžištěm činnosti jsou okruhové závody automobilů doma i v zahraničí. Vyvrcholením v uplynulém období pak byla účast jezdce Michala Matějovského na FIA European Touring Car Cupu (FIA ETCC) v italské Adrii na podzim roku 2007. V domácích soutěžích to bylo získání titulu mistra České republiky pro Miroslava Formana v Mistrovství ČR v závodech automobilů na okruzích (D4, 2000 ccm) a 3. místo Michala Matějovského v prestižním Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu.

I v roce 2008 bude společnost pokračovat v tomto trendu. Pro nadcházející sezónu je připraveno několik týmů, jejichž jezdci se budou účastnit řady okruhových závodů automobilů v České republice i v zahraničí. Hlavní pozornost se bude soustřeďovat na mladé jezdce - Michala Matějovského a Jiřího Formana. Cílem je, aby se tito talentovaní závodníci prosadili v zahraničí.

Nejprestižnějším podnikem se stane bezesporu SEAT Leon Eurocup 2008, jehož všech šesti závodních víkendů se bude účastnit Michal Matějovský. Pojede v konkurenci více než dvou desítek vozů jezdců z celé Evropy v týmu česko-španělské "koprodukce" - s názvem SUNRED-BRT. Tyto závody budou přenášeny TV Eurosport v přímém přenosu v rámci závodních víkendů mistrovství světa cestovních vozů - FIA World Touring Car Championship (FIA WTCC). Cílem pro našeho jezdce je vítězství v jednom ze šesti závodů SEAT León Eurocupu, neboť vítěz se automaticky dostává na start příštího závodu FIA WTCC.

Jiří Forman, startující s anglickou licencí v kategorii KF3 za tým CSMS a MS KART, bude využívat především bohatých zkušeností nabytých v rámci jeho loňského působení v Anglii v seriálech SUPER 1 a MSA Series BRDC Stars of Tomorrow a cílem bude prosadit se v evropské špičce mezi jezdci motokárových soutěží. Půjde především o sérii WSK, koncipovanou na principu Formule 1, ve které startuje světová špička 90 jezdců v kategorii KF3. Série WSK se jede v Itálii, Francii a Španělsku. Jirka startuje s tovární podporou na podvozku Birel v italské stáji Emilia Kart, cílem je umístění v první desítce alespoň ve 3 závodech. Druhou sérií je prestižní Super 1 v Anglii, které se Jiří Forman účastní jako tovární jezdec na podvozku MS KART a cílem je v jednotlivých závodech dosahovat umístění mezi prvními 5 jezdci. Hlavním cílem v závodech motokár je ale projít úspěšně kvalifikací Mistrovství Evropy ve Španělsku a pak ve finále ve Francii dojet mezi prvními 15 jezdci. Jiří Forman se v rámci přípravy na přechod z motokár na okruhy objeví v letošní sezóně i na některých okruhových závodech v České republice s vozem Formule BMW v rámci Mistrovství ČR. Cílem těchto startů však bude především získávání prvních zkušeností s řízením formulového vozu.

Ve druhé polovině dubna 2008 bude zahájen na maďarském okruhu Hungaroring další ročník Mezinárodního Mistrovství ČR v závodech automobilů na okruzích. Mistrovský titul tam začne v prvním z osmi letošních závodních víkendů obhajovat loňský Mistr ČR v divizi 4, třídě do 2000 ccm, Miroslav Forman, startující za tým CSMS. V letošním roce nastoupí ve stejné třídě divize 4 a opět s vozem AUDI A4 ST.

Jezdec Šimon Kubišta se v barvách VEKRA-CSMS Racing Teamu v letošním roce vydá na zahraniční okruhy, kde bude s vozem Alfa Romeo 156 S 2000 startovat v německém seriálu okruhových závodů cestovních vozů DMV Tourenwagen Challenge 2008 s cílem zvítězit ve své třídě.

Společnost bude také nadále pokračovat v závodech Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cup 2008. V rámci spolupráce s mladým a ambiciózním týmem Vekra Racing Team vznikl tým pod novým společným názvem VEKRA-CSMS Racing Team. Je veden zkušeným jezdcem a manažerem Petrem Fulínem. Společně bude nasazeno minimálně 6 vozů. Vedle Petra Fulína se poháru octavií za VEKRA-CSMS Racing Team zúčastní ještě tito jezdci - Laura Hájková, Michal Matějovský (2-3 závody), Daniel Skalický, Tiki Ivoševič, Tadeáš Martínek a Mateusz Lisowski. Všichni tito jezdci budou úročit bohaté zkušenosti obou týmů a využitím dvojitého know-how se tak zcela jistě pokusí o útok na letošní titul v poháru soutěžících i jednotlivců.

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto

Mapa webu