Rotax Grand Finals 2011, den pátý - Jiří Forman postupuje do sobotních finalových jízd

All Ain Raceway, Spojené Arabské Emiráty
- 25.11.2011, Al Ain Raceway, UAE -

Začátek programu již v 8,00 hod. (nutno přimomenout, že v Evropě to je 05,00 hod.!), za takto brzký start mohla rozprava s jezdci před dnem, který určil finalisty. To znamená, že zítřejší dva finálové závody se budou týkat jen 34 vyvolených v každé kategorii, ostatní již odevzdali techniku a balí kufry.

Rozcvičku obstaraly zahřívací rozjížďky, warm up, tentokráte se jelo po skupinách, v jakých pak piloti nastupovali ke svým posledním kvalifikačním závodům. V kategorii Junior se nejprve představil Petr Fulín a zajel ve skupině A+D 21. čas, po něm Patrik Pastorok ve skupině B+C až 30. čas. V kategorii Senior dojel Jiří Forman ve skupině B+C na solidní 7. pozici a Sandor Jakab ve stejné skupině obsadil 26. místo.

V prvním kvalifikačním závodě dnešního programu podal výborný a hlavně bojovný výkon Petr Fulín, když se dokázal probít až na krásnou 12. pozici v cíli. Jak se nakonec ukázalo, ani toto umístění mu v kategorii Junior nestačilo na přímý postup a musel tedy dnes nastoupit ještě k jednomu závodu, Second Chance Race. Podobně dopadl slovenský reprezentant Patrik Pastorok, který v kvalifikačním závodě plném zvratů nakonec dojel jako 19.

Poslední kvalifikační závod kategorie Senior opět výborně zvládl Jiří Forman a po precizní jízdě projel cílem jako 7. Navíc v tomto závodě dokázal zajet nejrychlejší kolo v čase o 0,4 vteřiny rychleji než v měřeném tréninku. Kdyby tento čas v měřáku na nových kolech zajel, suverénně by ho vyhrál!!! Radost tak byla veliká, protože tento výsledek s přehledem garantoval přímý postup do finálové části. Sandor Jakab ze Slovenské republiky dojel v tomto závodě na 25. místě a bohužel i na něj čekal Second Chance Race.

Second Chance Race, to je velmi často loterie, protože pro všem 34 pilotům jde o vše. O tom se na vlastní kůži přesvědčil Petr Fulín, který po startu jezdil na 7. místě a byl v těsném kontaktu s čelem startovního pole. Nicméně, tam, kde se v jiném závodě nepředjíždí, tak v Second Chance Race naopak ano. Skupina jezdců za Petrem Fulínem na něho nalétavala v každé zatáčce z obrovské dálky a s jasným cílem: když ne já, tak ani ti přede mnou. Po boji tak Petr dojel 20. a do finálové části nepostoupil. Škola to ale pro mladého českého jezdce byla náramná! Tak snad tyto neopakovatelné zkušenosti zúročí ve své další závodnické kariéře. Partik Pastorok naopak zúročil zkušenosti, které během několika let ve vrcholných závodech po Evropě nasbíral, od startu se usadil na čele a do cíle už před sebe nikoho nepustil! Jako vítěz Second Chance Race pochopitelně postupuje do zítřejší finálové části a na startu semifinále ho uvidíme na 29. pozici. Sandor Jakab sice startoval v Second Chance Race kategorie Senior až z 20. pozice, ale cíl protínal jako 11. a svou jízdu navíc ozdobil nejrychlejším časem. Bojoval příkladně, nechyboval, ale v tak nervózním a vypjatém závodě se snad ani výš posunout nemohl. Škoda jen, že ho ve vyřazovacích závodech provázela taková smůla, jinak by mu finále zcela jistě slušelo.

Po prvním dnu vyřazovacích závodů má tak z českých a slovenských jezdců největší naději na přímý postup Jiří Forman v kategorii Senior a také Patrik Pastorok v kategorii Junior. Jak Petr Fulín, tak Sandor Jakab musejí v zítřejší třetí sérii kvalifikačních závodů předvést brilantní výkony s umístěním v první desítce.Po skončení všech kvalifikačních závodů a po Second Chance Races se čeští a slovenští piloti umístili takto:

  • Jiří Forman obsadil po vyřazovacích závodech v kategorii Senior 9 . místo a postoupil přímo s přehledem do finále, což mu zároveň určilo nadějnou pozici v páté řadě uvnitř pro start zítřejší semifinálové jízdy.

  • Sandor Jakab se během kvalifikačních závodů nedokázal zbavit smůly a, i když vůbec nejel špatně, nakonec byl po nich až 48. v pořadí, což nevyšlo lépe než na 20. startovní pozici v Second Chance Race. V ní skončil 11., do finále nepostoupil a celkově obsadil 39. místo na Rotax Grand Finals 2011.

  • Petr Fulín skončil v kategorii Junior po vyřazovacích závodech na 32. místě a musel tak nastoupit do Second Chance Race, 4. pozice na startu mu sice dávala reálnou šanci na postup do zítřejší finálové části, skončil však až 20., do finále tedy nepostoupil a na Rotax Grand Finals 2011 se celkově umístil jako 48.

  • Patrik Pastorok na tom byl podobně jako Petr Fulín, v kategorii Junior byl po vyřazovacích závodech o jediné místo před ním jako 31., což znamenalo 3. místo na startu Second Chance Race. Tuto výhodu však dokázal využít a závod vyhrál. Do finále tak postoupil a zítra do semifinále odstartuje jako 29.

  • Sečteno a podtrženo: z pilotů České republiky i Slovenské republiky do finále postoupila polovina, konkrétně Jiří Forman v kategorii Senior jako 9. a Patrik Pastorok v kategorii Junior jako 29. "Jsem rád, že, po chybě v měřeném tréninku, jsem potvrdil moje letošní výsledky v evropských soutěžích a po kvalifikačních závodech mám při troše štěstí reálnou šanci bojovat zítra ve finálové části o umístění mezi nejlepšími.", poznamenal ke svým dosavadním výkonům Jiří Forman. " Škoda, že se mi nepodařilo postoupit z Second Chance Race do finále. Přitom jsem ještě v polovině tohoto závodu bojoval o 6. - postupovou - příčku! Pak však skupina jezdců za mnou spustila hotové peklo, na které jsem doplatil. Vím ale, že v příští sezóně už tímto průběhem závodu zaskočen nebudu, všechno špatné je vlastně k něčemu dobré.", uzavřel své působení na letošním Rotax Grand Finals Petr Fulín.

    V sobotu 26.11. jsou na okruhu Al Ain Raceway na programu semifinalové jízdy (11.20 hodin, 14 kol) a finále, které se jede na 21 kol a začíná v 15.30 hodin místního času (ve 12.30 času v ČR). Zájemci mohou tyto závody sledovat na internetové TV na adrese http://www.alainraceway.com/grand

    TV program

    Partneři

    Příští závody

    Media foto