Kolotoč motokárových závodů Rotax Challenge se opět roztáčí!

Jiří Forman na okruhu ve španělském Campillios během úvodních tréninkových jízd, Rotax Winter Cup 2012
- 8. 2. 2012, Campillios, Španělsko -

Po třech měsících od loňského světového finále Rotax v Sjednocených Arabských Emirátech začíná v této nejprestižnější cupové třídě letošní motokárová sezóna. Ve španělském městečku Campillos se již tradičně schází motokárová špička z Evropy i dalších kontinentů na otevíracím závodě Rotax Winter Cup. Letos se zde sešla velice silná konkurence, protože tohoto klání se účastní množství špičkových jezdců včetně těch, kteří se pak v sezóně orientují i na jiné motokárové třídy.

Od dnešního dne až do pátečního dopoledně jsou na programu volné tréninky, v pátek odpoledne pak měřený trénink. Dle pořadí v měřeném tréninku jezdci budou v sobotu nastupovat ke třem kvalifikačním rozjížďkám, aby se pak dle pořadí z těchto rozjížděk v neděli postavili na start semifinále. Vrcholem bude následující finálová závod, když pořadí na startovním roštu určí výsledky semifinále.

Česká republika má v letošním ročníku Rotax Winter Cup tři zástupce, vesměs v kategorii Rotax Senior Max. Všichni čeští piloti pak startují v barvách a na technice MS Kart. Jiří Forman a Petr Běžel mají již zkušenosti ze závodů Rotax Eurochallenge, včetně účasti na Grand Finals. Miroslav Kovář je na takovéto prestižní akci poprvé.

Jiří Forman, Mistr ČR 2011, 2010 a 2009 v kategorii Rotax Senior Max, se vloni účastnil celé série Rotax Eurochallenge a celkově obsadil 12. místo, když v jednotlivých závodech dojížděl ve finále do 10. místa. Ve světovém finále Rotax Grand Finals pak obsadil vynikající 7. místo. Vedle závodů v kategorii Rotax se Jiří Forman účastnil ještě motokárového Mistrovství světa jezdců do 18 let CIK FIA U18. V nabité konkurenci se v každém závodě dokázal probojovat do finále v popředí startovního pole. Skvělé pak bylo především 5. místo ve finále závodu v italském Sarnu. Podařenou sezónu 2011 Jiří Forman završil třetím místem v anketě Zlatý volant, kategorie motokáry.

Třída Rotax je bezkonkurenčně nejrozšířenější motokárovou třídou. Každý rok v mnoha zemích šesti kontinentů usedne za volant motokár v jedné z kategorií Rotax více než 30.000 licencovaných jezdců! Od nejmenších v kategorii Rotax Mini, přes juniory Rotax Junior až po mistrovské třídy Rotax Senior Max a Rotax DD2. Nejprestižnější a také nejsledovanější je kategorie Rotax Senior Max, kde každý rok závodí piloti, kteří získávají tituly Mistrů kontinentů či světa jak v této kategorii, tak v dalších motokárových třídách závodů CIK FIA. V kategorii Rotax Senior Max jezdci používají motor Rotax o obsahu 125 cm2 a do této kategorie nasazují své podvozky všichni světoví výrobci. O to více je potěšitelný fakt, že český výrobce, prachatický MS Kart, se v této konkurenci rozhodně neztrácí. Ve třídách Rotax Junior, Rotax Senior Max a Rotax DD2 se v mnoha zemích pořádají národní šampionáty a také závody v rámci jednotlivých kontinentů, v Evropě se pak jedná o Rotax Eurochallenge. Do světového finále Rotax Grand Final postupuje nejlepších 72 pilotů, když tuto prestižní pozvánku obdrží pouze národní mistři a ti nejlepší z kontinentálních sérií.

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto