Ve Wackersdorfu se bojovalo o finále

Jiří Forman na trati okruhu ve Wackersdorfu, ilustrační foto
- 12. 5. 2012, Wackersdorf -

Druhý podnik série Rotax Eurochallenge byl v sobotu 12.5. ve znamení kvalifikačních rozjížděk ve všech třech kategoriích. Do výsledků občas vstupovalo i počasí, v průběhu několika dopoledních rozjížděk totiž lehce zapršelo a o karamboly tak nebyla nouze. Z českých jezdců nejlépe prošel dnešním sítem Jiří Forman (MS Kart Racing Team), který v každé jízdě atakoval nejvyšší posty a do zítřejší finálové části tak postupuje v kategorii Rotax Senior Max na skvělém 7. místě.

"Mám z dnešních závodů velice dobrý pocit, hlavně proto, že jsme stejně rychlí jako nejužší špička. O vyrovnanosti svědčí i to, že jsem dosáhl stejného počtu bodů jako pátý King. Všichni v týmu MS Kart odvedli výbornou práci ať již v průběhu minulého měsíce, kdy jsme intenzivně ladili podvozek, tak i tady na závodech. Těším se na žítřejší finálové boje a věřím, že jsem ve Wackersdorfu ještě neřekl své poslední slovo.", netajil se spokojeností Jiří Forman.

Výborně začal v kategorii Rotax Senior Max dnešní rozjížďky i Petr Běžel, který svou druhou jízdu dokonce vyhrál. Ve třetím závodě ale začaly jeho problémy s technikou a musel proto zajet do boxů. Ve své čtvrté rozjížďce problémy pokračovaly a Petr se postupně propadal stále níže. Petr Fulín bojoval pokaždé o co nejlepší umístění a dokázal dojíždět často v první polovině startovního pole jezdců. Miroslav Kovář se prozatím stále učí závodit v takto nabitém pelotonu a i když občas atakoval i místa ve druhé desítce, málokdy dokázal nedopouštět se chyb a tedy takovou pozici udržet až do cíle.

V kategorii Rotax Junior Max měl obrovskou smůlu hned v první jízdě Tomáš Salva, kterého vystrčil z první pozice mimo trať soupeř jedoucí za ním. Ve druhé jízdě už Tomáš zajel dle svého výsledku v měřeném tréninku a celkem bez problémů se vešel do první desítky. Kalich hořkosti si ale vypil do dna ve třetí jízdě, když ho jeden ze závodníků roztočil ještě před startem. Tomáš poté tři kola předváděl super stíhací jízdu, po projetí třetího kola však neměl šanci vyhnout se karambolu před ním a závod tak pro něj skončil. Dobře začal Jakub Kadlčák, ale ve dvou dalších jízdách se mu výkon z té první bohužel nepodařilo zopakovat. "Na těchto závodech je to ve druhé polovině startovního pole vždy boj o život", říká Martin Gregor, u kterého Jakub Kadlčák závodí. Ani zbylí dva čeští junioři Pavel Srdínko a Jan Filip nedokázali podávat vyrovnané výkony a dojíždět v první polovině startovního pole.

Sečteno a podtrženo: z osmičky českých pilotů dokázal přímo postoupit jenom Jirka Forman a to navíc s reálnou šancí na dobrý výsledek, protože start do semifinále ze čtvrté řady uvnitř je velice slibný. V kategorii Seniors i Juniors ale šanci na postup do finálové části mají ještě oba Petrové, Běžel a Fulín i Tomáš Salva a Jakub Kadlčák s Janem Filipem, kteří se na start zítřejší "Second Chance Heat" postaví do třetí (Běžel, Salva), šesté (Kadlčák, Filip), resp. sedmé (Fulín) řady a o zbylých šest míst se zcela určitě budou prát jako lvi.

Asi nejvíce nazlobený byl po dnešku Tomáš Salva: "Nechápu, jak mohli pořadatelé povolit start v mojí poslední jízdě, když mě někdo za mnou roztočil ještě před startem a formace tedy nebyla v pořádku. Bohužel jsem díky této chybě organizátorů přišel o možnost přímého postupu." Na technických delegátech pro změnu nenechal niť suchou ani Petr Běžel: "Jak se ukázalo, byly technické problémy způsobeny při kontrole motoru po mé druhé jízdě, kterou jsem vyhrál. Olej z motoru se asi dostal do palivové části a díky tomu mi v dalších dvou jízdách motor vynechával."

Pro úplnost ještě výsledky (a tedy postavení na startu zítřejších závodů) v kategoriích, ve kterých mají Češi své zastoupení:

" Rotax Seniors Max

1. Edward Brand (GBR)
2. Pierce Lehane (AUS)
3. Philip Morin (SWE)
4. Charlie Eastwood (IRL)
5. Andy King (GBR)
6. Bas de Laat (NED)
7. Jiří Forman (CZE)
8. Harrison Scott (GBR)
9. James Singleton (GBR)
10. Aavo Talvar (EST)

33. Petr Běžel, zítra start z 3. řady do Second Chance
41. Petr Fulín, zítra start ze 7. řady do Second Chance
72. Miroslav Kovář, zítra start z 5. řady do jízdy útěchy

" Rotax Juniors Max
1. Janneau Esmeijer (NED)
2. lando Norris (GBR)
3. Sam Schippers (NED)
4. Connor Hall (GBR)
5. Ryan Anderton (GBR)
6. Jay Goodwin (GBR)
7. Harry Web (GBR)
8. Lars Lamborelle (NED)
9. Jan Jonck (DEN)
10. Pepijn Steeman (NED)

34. Tomáš Salva (MS Kart Racing Team), zítra start ze 3. řady Second Chance
39. Jakub Kadlčák (Gregor Racing), zítra start ze 6. řady Second Chance
40. Jan Filip (OK Kart), zítra start ze 6. řady Second Chance
47. Pavel Srdínko (SRDAS), zítra start z 10. řady Second Chance

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto