Historický úspěch českého pilota Jiřího Formana v závěrečném závodě Rotax Eurochallenge

Jiří Forman skvěle bojoval v závěrečném závodě Rotax Eurochallenge na okruhu ve francouzském Salbris
-13. 9. 2012, Hradec Králové -

Finálový závod závěrečného podniku letošní série Rotax Eurochallenge ve francouzském Salbris přinesl vynikající úspěch českému jezdci Jiřímu Formanovi, když ho šachovnicový praporek odmávl na skvělém čtvrtém místě! I tento úspěch znamenal navíc CELKOVĚ 8. POZICI V LETOŠNÍM ROČNÍKU ROTAX EUROCHALLENGE, kategorie Senior Max!

Přitom semifinálový závod na tento výsledek vůbec nepoukazoval. Jiří Forman sice velmi dobře odstartoval a držel se na šestém místě. Záhy poté se ale projevilo nešťastné týmové rozhodnutí - Jiří jel totiž na pneumatikách z rozjížděk a ty měly najeto již 60 kol! Narozdíl od soupeřů, kteří zvolili nové pneumatiky. Sečteno a podtrženo - Jiří sice bojoval, ale postupně se propadal a v cíli z toho bylo až desáté místo, tedy pozice ve vnější řadě a v rizikové zóně. "Ještě těsně před závodem jsem se snažil rozhodnutí manažera nešeho týmu Protrain zvrátit, ale trval na svém. Škoda, protože na starých gumách jsem neměl proti svým soupeřům šanci. Mrzí mě to o to více, že již včera jsem se přesvědčil, že mohu být rychlejší než mí soupeři.", stěžoval si český jezdec ihned po dojetí semifinále.

Start finálové jízdy Jiřímu Formanovi opět vyšel výborně a na konci prvního kola se pohyboval na konci první desítky. Postupně se začal prokousávat vpřed a tři kola před cílem byl na čtvrté pozici a dotáhl se na vedoucí trojici. V napínavých soubojích se takřka v každé zatáčce pokoušel předjet na třetím místě jedoucího Scotta z Anglie, ale ten bránil svou pozici výborně a uhájil ji až do cíle. I tak je ale umístění Jiřího Forman historicky nejlepším výsledkem českého jezdce v této kategorii. "Škoda chyby týmu v semifinále, z desítky na startu je vždy velmi těžké se dostat výše. Věděl jsem, že mohu porazit jakéhokoliv svého soupeře a časy na jedno kole ve finálové jízdě jasně ukázaly, že jsem tady ve Francii na bednu skutečně měl. Jsem ale velmi rád, že jsem nakonec celkově jako první český pilot dosáhl umístění v první desítce evroské série Rotax a 8. místo je po nevydařeném začátku letošní sezóny tak trochu satisfakce.", uzavřel Jiří Forman.

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto