Jiří Forman se v Zueře pokusí o přímý postup na světové finále

Jiří Forman v parkovišti závodních strojů
-26. 10. 2012, Zuera, Španělsko -

Na závody Rotax International Open 2012 poblíž španělského městečka Zuera dorazila nebývalá konkurence jezdců z celého světa. Důvod je prostý: první dva jezdci z každé ze tří kategorií se kvalifikují do Portugalska na světové finále Rotax 2012 (Rotax World Final)! Na startu nechybí ani český pilot Jiří Forman, který se v letošním roce neúčastnil celého seriálu Mistrovství ČR, nemohl tak usilovat o titul a tedy i postup do světového finále. Ale že není bez šance na postup, ukázal již v kvalifikaci, kde skončil na velice nadějném šestém místě.

Na letošní závod Rotax International Open se přihlásila necelá stovka pilotů z více než dvaceti zemí a pěti kontinentů. Nejpočetněji je pak zastoupena kategorie Rotax Max Seniors, kde je přihlášena čtyřicítka jezdců a tato třída také, jako jediná na těchto závodech, bude po měřeném tréninku rozdělena před kvalifikačními jízdami do čtyř skupin. V obou ostatních třídách, Rotax Max Juniors a Rotax Max DD2, absolvují jezdci po měřeném tréninku své tři kvalifikační rozjížďky vždy pohromadě.

Středa a čtvrtek byly, jako vždy, vyhrazeny testování. Všechny třídy se střídaly v 15-ti minutových testovacích jízdách a každý tým dělal maximum pro nalezení optimálního nastavení podvozků i motorů. Zatímco středeční tréninky se odehrávaly pod modrým nebem, ve čtvrtek jezdce čekala mokrá trať po nočním dešti. Během dopoledne však trať oschla a tak se testovalo opět na suchu.

V pátek čekaly piloty tři volné tréninky, ale - na rozdíl od předchozích dvou dní - již s časomírou. A poprvé také na mokré trati. Během všech jízd vytrvale pršelo a déšť ustal až před kvalifikací. Jiří Forman i na mokré trati zajížděl solidně a obsadil postupně 11. a dvakrát páté místo.

Na kvalifikaci byla trať sice ještě mokrá, ale oproti volným tréninkům vody podstatně ubylo. Jiří Forman se prakticky celou kvalifikaci držel na skvělém druhém místě, až v posledních vteřinách se před něj dostala skupinka jezdců, tažená vítězným Singletonem a nakonec z toho pro českého jezdce bylo šesté místo.

Zítra tak Jiří Forman bude ve třech kvalifikačních rozjížďkách startovat vždy ze druhé řady a to mu dává velice silné šance na postup z předních pozic do nedělních finálových jízd.

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto