Jiří Forman na Rotax International Open 2012 těsně za postupem na Světové finále

Jiří Forman-ilustrativní záběr ze závodů mmotokár 2012
-28. 10. 2012, Zuera, Španělsko -

Nedělní finále Rotax International Open přineslo nervydrásající představení, ve kterém hrál český pilot Jiří Forman jednu z hlavních rolí. Bohužel ale - přes vynikající výkon - zůstal těsně před branami. V cíli byl totiž čtvrtý!

Ráno na trati přivítaly jezdce teploty nepřesahující 7 stupňů a tak warm up nebyl určitě "zahřátím", naopak piloti vystupovali ze svých strojů značně prokřehlí. Finalovému bloku předcházela ještě tzv. Second Chance heat v kategorii Rotax Max Seniors, tedy závod jezdců, kteří se nekvalifikovali přímo mezi 28 postupujícími po skončení kvalifikačních rozjížděk. Z tohoto závodu pak postoupilo zbylých šest jezdců, aby doplnili pole finalistů na plný počet 34.

Semifinále přineslo krásné souboje. Jiří Forman dobře odstartoval a první kola se držel na druhé pozici. Postupně se však propadal až na čtvrté místo, které velikou bojovností udržěl až do cíle. "Bohužel mi přestala od třetího kola fungovat přívěra a tak motor neodjížděl a ani nejel naplno na rovince. Bylo těžké se udržet alespoň na čtvrtém místě.", vysvětlil po jízdě Jiří Forman.

Do finále tak náš jezdec startoval ze druhé řady, po startu jel na třetím místě. Postupně se utvořila osmičlená vedoucí skupina a pořadí v ní se měnilo každým kolem. Jiří jel výborně, čtyři kola před koncem se dostal na druhou pozici a vypadalo to nadějně. Kritická ale byla cílová rovinka, kde Jiří evidentne ztrácel. A právě na konci rovinky se tři kola před cílem za naším jezdcem zatáhla celá skupina a Jiří Forman byl rázem na šesté pozici, navíc se tímto manévrem čelo závodu roztáhlo. Zdálo se, že je po nadějích, ale Jiří bojoval a dokázal ještě dva jezdce předjet, na lepší než čtvrté místo to ale nestačilo.

"Byl jsem opravdu jen kousíček od postupu do Světového finále, škoda. Kdyby se podařilo motor vyladit tak jako včera, určitě bych postoupil. Na rovině a ve výjezdech však motor nefungoval tak, jak by měl. Ale život jde dál… Je vidět, že jsem schopen jet v absolutní evropské špičce a to mi dává naději pro příští rok.", uzavřel trochu smolný, nicméně i tak výborný, výsledek Jiří Forman.

Výsledky finálového závodu: 1. James Singleton 2. Harry Webb 3. Philip Morin 4. Jiří Forman 5. Dave Blom 6. Oliver Myers 7. Nathan Harrison 8. Sean Babington 9. Ash Hand 10. Ukyo Sasahara

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto