Po výborném závěru sezóny pokračuje Jirka Forman v motokárách i v roce 2013

Jiří Forman bude pokračovat v motokárách i v nové sezóně
-24. 01. 2013, Praha, Hradec Králové -

Motokárový jezdec československého motorsportu (ČSMS) Jiří Forman se rozhodl prodloužit si motokárovou kariéru ještě o rok.. Závěrečné podniky prestižního seriálu Rotax Eurochallenge a Rotax International Open mu přinesly výborná umístění a jeho výkony zaujaly motokárový svět natolik, že se pro rok 2013 stal oficiálním pilotem Formula K England.

Po ne úplně vydařeném začátku sezóny 2012, kdy ambicí Jiřího Formana bylo celkové umístění v první desítce seriálu Rotax Eurochallenge v kategorii Rotax Seniors Max, se realizační tým i jezdec sám rozhodli k pozvolnému přechodu od motokár k okruhovým závodům. Po polovině seriálu Rotax Eurochallenge Jiří Forman figuroval ve druhé desítce a ani v anglickém šampionátu Super 1 se mu příliš nedařilo. V této době pak došlo k přestupu od týmu MS Kart do anglického týmu Protrain. Důvodem byla zejména poměrně logisticky složitá účast českého týmu v anglickém šampionátu Super 1.

Po několika týdnech se Jiří Forman adaptoval jak v novém týmu Protrain, tak se sžil s novou technikou (Formula K) natolik, že poprvé dokázal v Super 1 proniknout do elitní desítky a v závěru série Rorax Eurochallenge ve francouzském Salbris dojet na výtečném 4. místě! Díky tomu skončil Jiří Forman celkově v seriálu Rotax Eurochallenge 2012 na 8. místě, čímž splnil cíl pro sezónu 2012. Navíc v závodě Rotax International Open dokázal toto umístění zopakovat, když do finále postupoval na děleném prvním místě. Dokázal totiž v konkurenci světové špičky kategorie Rotax Seniors Max ze čtyřech rozjížděk tři vyhrát a v jedné dojet druhý!

Škoda jen, že se Jiří Forman neúčastnil českého šampionátu a neměl tak šanci na postup do Rotax Word Finals. Při svém jediném startu na českém šampionátu tento závod dokázal vyhrát a při formě ze závěru sezóny měl naprosto reálnou šanci dosáhnout na World Finals na mety nejvyšší.

Pro rok 2013 dostal Jiří Forman nabídku stát se oficiálním jezdcem Formula K England. Došlo tak k rozhodnutí pokračovat ještě minimálně tento rok v motokárách s důrazem na následující podniky: " Rotax Winter Cup " Rotax Eurochallenge 2013 " Anglický šampionát v kategorii Rotax Seniors Max (pouze vybrané závody) " CIK FIA KF2 (přípravné závody v seriálu WSK a World Championships)

Samostatnou kapitolou je pak závodění v motokárách v rámci České republiky, kde vzhledem k nejasnostem kolem formy závodů Rotax v ČR se Jiří Forman rozhodne dle situace.

Vedle motokár ale Jiří Forman bude pokračovat i v přípravě na přechod k okruhovým závodům. ČSMS pak v průběhu prvního čtvrtletí tohoto roku představí program přípravné fáze pro rok 2013.

"Byl jsem příjemně překvapen výsledky v závěru loňské sezóny a netajím se svými ambicemi v letošní sezóně. Rád bych take pronikl do evropské či světové špičky nejen v kategorii Rotax, ale i ve třídě KF2. Je to však podmíněno kvalitním zázemím a doufám, že se ho podaří v rámci Formula K England skutečně vytvořit. Chtěl bych také poděkovat všem, díky nimž jsem se dostal do první evropské desítky v kategorii Rotax: Milanu Šimákovi, Jiřímu Kahudovi a celému týmu MS Kart, kteří mě naučili závodit, týmu Protrain, kde jsem našel novou motivaci a perfektní zázemí a take ČSMS za podporu v oblasti marketing a zázemí.", řekl na prahu nové sezóny jezdec Jiří Forman.

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto