Petr Fulín a Michal Matějovský testovali na Monze

Michal Matějovský a Petr Fulín diskutují během testování na okruhu v Monze
- 16. 03. 2013, Monza, Itálie -

Vracíme se ještě jednou k uplynulému víkendu, kdy před začátkem nové sezóny Evropského poháru cestovních vozů tým Křenek motorsport testoval techniku na okruhu v italské Monze, aby doladil nastavení pro nadcházející závody. Loňského pravidelného účastníka ETCC Petra Fulína tentokrát během celé sezóny doplní Michal Matějovský, a tak se i on do "Katedrály rychlosti" vypravil. Čeští jezdci nedaleko Milána rozhodně hanbu neudělali, Petr Fulín si připsal nejrychlejší čas (2:02.755), Michal Matějovský byl třetí (2:04.602).

K rozhodnutí absolvovat celou letošní sezonu Michal řekl: "Chtěli jsme se prezentovat nejen v České republice, a tak jsme přemýšleli, jaké závody budeme absolvovat. Naše loňské účinkování na Slovakiaringu nás nadchlo, a tak se velmi rychle stal Evropský pohár naší jasnou volbou. Vzhledem k našemu dlouholetému kontaktu s inženýrem Křenkem jsme se rozhodli jej oslovit a po nalezení dohody začala příprava na novou sezonu." Pro Michala Matějovského byl ale test významný i z důvodu adaptace na nové závodní náčiní. "Se zadokolkou jsem toho moc nenajel, a tak byl test velmi důležitý. Sice jsem závodil s vozem DTM, ale ten se chová jinak. Snažil jsem se co nejrychleji najít ideální míru agresivity v jízdě přes obrubníky a zvykal jsem si na manuální převodovku. Uvidíme příští týden, jak se nám bude dařit výsledkově, snad všechno vyladíme během pátečního testu." A jaké jsou ambice královéhradeckého jezdce? "Rozhodně nechci vynechat žádný závod, po shlédnutí startovní listiny je jasné, že to bude zajímavý boj. Zpočátku bude Petr měrným bodem pro moje výkony, s autem má více zkušeností. Přesto věřím, že si pomůžeme a budeme oba zrychlovat. Umístění na stupních vítězů během závodů by bylo super, ale nebude to jednoduchý úkol."

To Petr Fulín měl po loňském třetím místě v šampionátu jasno hned: "Plán na sezonu 2013 je jasný, chceme navázat na kus práce, co jsme udělali, a vydáváme se na novou túru. Chtěli bychom zúročit loňské zkušenosti a zabodovat v každém podniku." A jak probíhala bezprostřední příprava před novou sezonou? "Měl jsem trochu hendikep, protože jsem nemocný. Proto jsem jel jenom jeden den, po návratu z Monzy jsem celý víkend strávil v posteli, a tak doufám, že do závodů to bude fajn. Auto fungovalo dobře a cítím, že všichni jsme odhodlaní vydat ze sebe maximum." K očekáváním před novou sezónou a novému týmovému kolegovi Petr Fulín řekl: "Ve startovní listině na první závodní víkend jsou známá jména, 30 vozů pojede velmi vyrovnaně... Michal je rychlý jezdec a myslím, že až si zažije specifika vozu, tak si budeme pomáhat výstupem na telemetrii. Uvidíme, jestli v kvalifikaci půjde využívat slipstream, to se uvidí podle množství vozů na trati. Na Monze to udělá třeba i vteřinu na kolo. Ale jsme teprve na začátku, těžko přesně odhadnout, co nás čeká. Jediné, co je jasné, je to, že podáme nejlepší možný výkon!"

Nová sezóna Evropského poháru cestovních vozů startuje už tento víkend na Monze, celkem letošní ročník čítá pět závodních víkendů.

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto