ROTAX EUROCHALLENGE 2013 V GENKU RADOST ČESKÝM BARVÁM NEPŘINESL

- 31. 03. 2013, Genk -

Do finálové části se nakonec, vedle Jiřího Formana, který v kategorii Rotax Max Seniors postupoval přímo z výborného 6. místa, probojovali z opravných jízd ještě Tomáš Salva v kategorii Rotax Max Juniors a Petr Běžel v kategorii Rotax Max Seniors. Finálové závody však pro české piloty nedopadly vůbec příznivě.

Do dopoledních opravných jízd nastupovali čtyři čeští jezdci, pro Davida Rychtára znamenalo celkově 75. místo konec jeho účinkování na těchto závodech. Tomáš Salva v kategorii Rotax Max Juniors startoval ze šestého místa a od počátku závodu se usadil na postupové třetí pozici. Během závodu svedl množství soubojů, ale nakonec s přehledem postoupil, když toto umístění dokázal udržet až do cíle. Druhý český zástupce Jakub Kadlčák se nevyhnul kolizi po startu a dojel tak až na 30. místě.

Na startu opravné jízdy kategorie Rotax Max Seniors stáli oba naši zástupci za sebou, Petr Fulín v sedmé a Petr Běžel v osmé startovní řadě. Start se lépe povedl Petru Běželovi, který jel na osmé pozici, během prvních kol se dostal na šestou a posléze pátou příčku, na které také závod dokončil a postoupil do finálových soubojů. Tolik štěstí naopak neměl Petr Fulín, musel se po startu proplétat klubkem jezdců a po boji skončil patnáctý.

Semifinále kategorie Rotax Max Seniors bylo od počátku bitvou jak se patří. Bohužel Jiří Forman se více pral s kvalitou svého stroje než se soupeři. Po nesmírně bojovném výkonu vydřel alespoň 13. příčku. Petr Běžel startoval ze zadu, bojoval a skončil 21. Ve finále pokračovalo Jiřího trápení, motokára prostě nefungovala. Byl smutný pohled, když náš jezdec skvěle odstartoval, byl sedmý a od této chvíle se jeho pozice odvíjela naprosto nezávisle na jeho vůli. Ztrácel na své soupeře zcela viditelně a i když bojoval o každý centimetr, bylo jen otázkou času, na jakém místě skončí. V cíli z toho bylo bohužel až 20. místo. Petr Běžel si po startu držel svou pozici uprostřed třetí desítky a v cíli byl klasifikován jako čtyřiadvacátý.

"Závody v Genku jsou pro mne snad zakleté. Vloni se nám ještě v MS Kartu nedařilo nastavit motokáru a letos to v týmu Formula K England snad bylo ještě horší. Nechápu proč motokára nefungovala, nepřišli jsme na příčinu, vyzkoušeli vše možné, ale nic nepomohlo. Byl to pocit marnosti, když na rovinkách kolem mne jen prolétávaly stroje mých soupeřů, aniž bych byl schopen se jich udržet," řekl po skončení závodu Zklamaný Jiří Forman. Podrobné výsledky, videa a průjezdy najdete na www.rgmmc.com.

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto