Sobotní rozjížďky vyšly i českým pilotům. Jiří Forman i Petr Běžel dokázali jednou dokonce zvítězit.

- 25. 5. 2013, Castello, Italie -

Druhý závod série Rotax Eurochallenge v italském Castellettu přilákal na start více než 150 pilotů ve třech tradičních kategoriích. Nejpočetnější kategorie Rotax Seniors Max hlásí dokonce nadstav, a to 76 jezdců! Mezi nimi se rozhodně neztratili čeští reprezentanti, už ve včerejším měřeném tréninku skončil Jiří Forman na nadějném 15. místě. Ještě lépe se našim pilotům dařilo v dnešních kvalifikačních rozjížďkách, když Jiří Forman i Petr Běžel dokázali každý jednu z rozjížděk dokonce vyhrát! Pro zítřejší finálovou část to znamená, že oba tito naši jezdci budou stát v popředí startovního pole, konkrétně Jiří Forman uvnitř ve třetí řadě a Petr Běžel hned vedle něho.

Svou první rozjížďku skvěle zvládl Petr Běžel, když v cíli viděli ostatní soupeři jen zadní nárazník jeho motokáry. Ve stejném závodě jsme viděli ještě další dva české jezdce v kategorii Senior Max, Petr Fulín dojel 17. a David Rychtár 20. V další rozjížďce se objevil Jiří Forman a po boji v ní obsadil 6. místo. Druhou sérii kategorie Seniors Max nejlépe zvládl Jiří Forman, když dokázal zvítězit a přidal ješte nejrychlejší kolo v závodě. Petr Fulín dokázal ve své rozjížďce vybojovat 6. místo, slušně si vedl i David Rychtár, který skončil 16. Třetí série rozjížděk svedla do jednoho závodu oba naše nejlepší piloty kategorie Senior Max, šťastnější byl Jiří Forman, který dokončil závod jako 5., Petr Běžel po kolizi skončil 11. Ve stejném závodě jsme viděli i Davida Rychtára, který byl nakonec na slušném 15. místě. Petr Fulín startoval v další rozjížďce a klasifikován byl až na 26. pozici.

V závěrečné sérii se štěstí odklonilo od Jiřího Formana, který hned po startu skončil v kolizi a do závodu tak vstoupil až na konci startovního pole. V každém kole však postupoval vpřed a v cíli z toho bylo vydřené 10. místo. Petr Běžel odvedl také dobrou práci, povedlo se mu odstartovat mezi nejlepšími a v cíli z toho bylo 4. místo. Ve stejné rozjížďce zabojoval i David Rychtár a skončil 15.

Sečteno a podtrženo, dnešní den byl pro naše zástupce úspěšný, do zítřejších finálových bojů přímo postoupili Jiří Forman na 5. i Petr Běžel na 6. místě v kategorii Senior Max a Tomáš Salva v kategorii Junior Max, když celkově skončil 26. V opravných jízdách zítra ještě uvidíme Davida Rychtára, který skončil celkově 42. a Petra Fulína, který byl klasifikován jako 50. Především Jiří Forman a Petr Běžel jsou jednoznačně schopni zítra promluvit do pořadí na čelních místech!

Spokojeně se tvářil i Jiří Forman: "Nebýt kolize v závěrečné rozjížďce, kdy jsem dostal ránu od jezdce za sebou, mohl jsem reálně zítra startovat ze druhé řady. Ale ani vnitřní postavení ve třetí řadě není špatné a jestliže se zítra pojede na suchu, jsem schopen bojovat o přední umístění. Dnešní rozjížďky na vodě byly často loterií, ale naštěstí pro nás vše dopadlo slušně"

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto