TŘETÍ ZÁVOD SÉRIE ROTAX EUROCHALLENGE 2013 NA OKRUHU PFI OVLÁDLI DOMÁCÍ ANGLIČANÉ

Jiří Forman před závodem v Anglii
- 21. 07. 2013, PFI, Anglie -

Nás nejvíce zajímala nejprestižnější třída Rotax Senior Max, kde ve finále měla Česká republika dva zástupce. Lépe si vedl Petr Běžel, který v pre-finále dojel dvanáctý a připravil si tak dobrou pozici pro 13. místo v cíli finále. Jiří Forman nepřekonal bolesti v levé ruce a semifinále dokončil jako 26., což ve finále nedávalo ani teoretické naděje na lepší než 25. místo v cíli. Třetí český zástupce Petr Fulín nepostoupil z dopolední Second Chance a ve finálové části tak nestartoval.

Dopolední program obstaraly závody Second Chance a v kategorii Senior Max jsme mohli vidět našeho jezdce Petra Fulína. V polovině závodu se pohyboval na sedmém místě, tedy těsně za hranicí postupu. V závěru pak vsadil vše na postupovou kartu, ale po neúspěšném manévru se propadl na konečné 10. místo. I tak ale nutno ocenit jeho bojovnost, od postupu do finále ho nedělilo mnoho.

Pre-finále kategorie Senior Max bylo plné napínavých soubojů, neustále se měnilo pořadí na všech místech startovního pole. Nás nejvíce zajímalo dění uprostřed pelotonu jezdců, zhruba ve třetině závodu jezdili oba naši zástupci nedaleko od sebe. Petr Běžel dokázal udržet svou pozici a v cíli byl nakonec klasifikován jako 12. Jiří Forman dobře odstartoval a pohyboval se na konci druhé desítky. Ve druhé polovině závodu se ale projevoval stále více jeho zdravotní handicap a po velikých bolestech v levé ruce dojel, bohužel, až na 26. místě. Závod na čelních místech ovládli Angličané v pořadí Mark Litchfield, Edward Brant a Harry Webb.

Finále byl závod jako řemen, o výsledku se rozhodovalo až v posledních dvou kolech. Opět to byl anglický závod a nebýt "národních" likvidačních soubojů v závěru závodu, finále by zcela ovládli jenom závodníci ze Spojeného Království! V době odjezdu autora tohoto příspěvku, tedy cca 2 hodiny po závodě se stále řešilo množství protestů, například to, že vítěz finálového závodu Ed Brant dostal 10 sekund penalizaci a skončil tak asi až devatenáctý. Výsledky uvedené dále je tedy nutno brát jen jako orientační… Škoda, že naši dva zástupci u napínavých finálových soubojů chyběli, Petr Běžel skončil celkově (asi) třináctý a Jiří Forman se protrápil na pozici (asi kolem) 23. místa. První tři v cíli byli opět Angličané, tentokrát v pořadí Mark Litchfield, Kyle Fowlie a Connor Jupp.

"Třináct kol v pre-finále a dokonce 16 kol ve finále bylo skutečně nad mé momentální síly. Snažil jsem se na rovinkách ruce odlehčovat, ale moc to nepomáhalo. Obzvlášť závěrečných 5 kol v obou dnešních finálových závodech bylo pro mne utrpením a bylo jen otázkou konce závodu, kolik soupeřů mě stihne dojet a předjet. Nikomu bych nepřál takové trápení, které jsem na těchto závodech prožíval.", uzavřel Jiří Forman nepovedený a hlavně smolný závodní víkend.

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto