Měřené tréninky ROTAX Grand Finals 2013 dopadly nešťastně pro všechny české jezdce

Jirka Forman během bojů v měřeném tréninku na Rotax Grand Finals v New Orleans
- 13. 11. 2013, New Orleans, Lousiana -

Středeční kvalifikaci na Rotax Grand Finals 2013 předcházely poslední dva volné tréninky. V prvním z nich byl v kategorii Senior Max Petr Běžel celkově třetí a Jiří Forman 22. V kategorii Junior Max pak dojel jedinný český zástupce Tomáš Salva na 52. místě.

Závěrečná série volných tréninků opět skvěle vyšla Petru Běželovi, v součtu obou skupin skončil opět třetí, Jiří Forman dojel jako 27. Mezi Juniory byl, po technických problémech, Tomáš Salva až 65.

Odpolední měřené tréninky očekávali čeští zástupci s velikou nadějí, obzvláště, když v první skupině kategorie Senior Max zajížděli její účastníci prakticky stejné časy jako v dopoledních trénincích. Druhá supina pilotů ve svém měřeném tréninku první kola taktizovala a naostro se rozjela až 5 minut před koncem. Avšak po prvním ostrém kole se ve skupině jezdců dva z nich na konci rovinky srazili a do nich nejeli v rychlosti kolem 120 km/hod další dva za nimi jedoucí piloti. Bohužel jedním z nich byl náš Jiří Forman. Po tomto incidentu byl měřený trénink předčasně ukončen a tak časy všech byly o poznání horší, než tomu bylo v první skupině.

Výsledkem této neskutečné smůly je konečné 27. místo Petra Běžela a až 50. místo Jiřího Formana, který nezajel ani jedno ostré kolo. Navíc má zcela zničenou motokáru a dale bude muset startovat s novým, tedy nevyzkoušeným a nezajetým, rámem.

"Jel jsem několik metrů za dvojicí jezdců, kteří se dopoledne umisťovali v první desítce a během tohoto kola jsem je pomalu dojížděl. Na konci nejdelší rovinky jsem už byl prakticky za nárazníkem Francouze Cousina, když ten se při předjížděcím manévru střetl se soupeřem jedoucím před ním. Následovala srážka ve velké rychlosti, motokára je zcela zničená a mám také mnoho modřin po celém těle.", popsal svou hrůzostrašně vypadající nehodu Jiří Forman. první smolař mezi českými jezdci.

"V měřeném tréninku jsem chtěl být celkově mezi prvními pěti jezdci, po polovině měřáku jsem dokonce vedl svou skupinu. Následovala však srážka několika jezdců a trénink byl předčasně ukončen. Bohužel pro mě právě v okamžiku, kdy jsem jel rychlé kolo.", oprávněně si postěžoval Petr Běžel, další smolař české výpravy.

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto