DRUHÝ DEN KVALIFIKAČNÍCH JÍZD NA ROTAX Grand Finals 2013 přinesl postup pouze jednomu z Čechů.

Jirka Forman v pátečním Second Chance Heat na Rotax Grand Finals v New Orleans
- 15. 11. 2013, New Orleans, Lousiana -

Závěrečná série kvalifikačních jízd nedopadla pro žádného z Čechů vůbec dobře. I přesto Petr Běžel postoupil přímo do sobotní finálové části, do Pre-final odstartuje až z osmé řady. Ve stejné kategorii Senior Max musel druhý Čech Jiří Forman bojovat o postup v Second Chance Heat, ale přes nadějné postavení na startu nebyl úspěšný a, stejně jako náš zástupce v kategorii Junior Max Tomáš Salva, se musel s letošní účastí na Grand Finals rozloučit.

Páteční ráno přivítalo jezdce deštěm a mokrou tratí. Tento stav pak vydržel až do odpoledních Second Chance Heats. Nutno říci, že mokrá trať českým jezdcům štěstí nepřinesla. V závodě kategorie Senior Max jsme měli oba naše zástupce Jiřího Formana i Petra Běžela. Vpředu startující Petr i zezadu jedoucí Jiří však zůstali hned po startu mimo trať a i když se oba do závodu vrátili, stačilo to jen na 22. místo Jiřího Formana a 28. místo Petra Běžela. Pro Jiřího to definitivně znamenalo účast v Second Chance Heat a pro Petra nemilý posun na startovním roštu pro sobotní Pre-final.

Jiří Forman v kategorii senior Max startoval do Second Chance Heat ze 13. místa, to mu dávalo celkem reálnou šanci skončit v cíli nejhůře šestý a tedy postoupit do finálové části. Jiří dobře odstartoval, protáhl se uvnitř na 8. místo, ale hned v další zatáčce udělal nepochopitelnou chybu, když netrpělivě útočil po vnější straně. Dostal se tak na mokrou část trati a rázem bylo po nadějích. Do závodu se sice vrátil, zajížděl velice slušné časy, ale o to víc muselo všechny mrzet, že do sobotního finále nepostoupil.

"Již v polovině letošní sezóny jsem se rozhodl skončit se závoděním a chtěl jsem v dnešní Second Chance Heat zajet dobrý výsledek korunovaný postupem do finále už jen proto, abych se s kariérou v motokárách rozloučil slušným výsledkem. Jak už to ale v realitě bývá, nic není přesně tak, jak by si člověk přál. Je to škoda, ale neloučím se smutně, zažil jsem v motokárách množství dobrých závodů, kdy se mi dařilo a budu na to vzpomínat s radostí. Stejně tak mohu říci, že jsem během své kariéry potkal mnoho skvělých lidí a děkuji hlavně rodičům za obrovskou podporu, celé firmě MS Kart, díky které jsem se dostal do světa velkých závodů, hlavně Jirkovi Kahudovi za čtyři roky trpělivosti a odhodlání udělat pro výsledek vše a v neposlední řadě sponzorům, bez nichž bych závodil na této úrovni asi stěží. Zítra budu držet palce Petrovi, má tady formu na bednu!", prozradil nám po pátečních jízdách Jiří Forman.

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto