Kolomý přišel v šesté etapě o kolo

Posádka FatBoye musela opravovat přímo na trati poté co přišla o jedno kolo
- 10. 1. 2014, Tacuman/Salta, Argentina -

Martin Kolomý, pilot TATRA Buggyra Racing Team, opět prokázal své kvality. Před koncem páteční rychlostní zkoušky přišel o pravé přední kolo… Nezaváhal ale, zastavil, bleskurychle spolu s bratry Kiliánovými upadlé kolo naložil a po třech (!!!) kolech dokončil posledních šest (!!!) km rychlostní zkoušky. Navíc ve velice solidním čase, který stačil na první desítku nejrychlejších jezdců! Celou posádku ale čekala mnohohodinová oprava a pak ještě dojezd do cíle dlouhý 150 km, dokončili tak etapu v Saltě až po půlnoci. Posádce doprovodného vozu se podařilo být u toho a celou noční opravu zdokumentovat. Vytoužené celkové prvenství tým Tatra Buggyra Racing letos asi nezíská, ale na Dakaru se rozhodně stará o fantastické příběhy a předvádí heroické výkony. A to se soutěž dostala teprve do své poloviny.

Z Tucumánu odjíždělo naše novinářské auto až před polednem, protože po problémech v předchozí etapě všichni, kdo měli ruce a nohy nějak pomáhali, aby posádka Martina Kolomého mohla vyjet včas do poslední etapy před dnem volna. Klidnou jízdu, opět, přerušily nepříjemné informace z trati: "Martin Kolomý ztratil 6 km před cílem rychlostní zkoušky kolo!" Překvapení ale nekončilo, tentokrát spíš příjemné, nebo přesněji obdivuhodné. Martin Kolomý totiž pokračoval pouze po třech kolech: "Potom, co jsme ztratili kolo, jsme museli zastavit, kolo najít a naložit. Ztratili jsme tím několika drahocených minut, ale s bratry Kiliánovými nás napadlo řešení, že pojedeme do cíle po třech kolech. To znamenalo pořád tlačit plyn, aby váha byla na zadní nápravě. Celkem to fungovalo, jen v zatáčkách to bylo složité, ale zvládli jsme to. Nakonec z toho bylo v cíli velmi slušné místo v první desítce a hlavně zůstáváme pořád ve hře!" popsal situaci na trati v cíli 6. etapy sám Martin Kolomý.

Vše na vlastní oči sledoval take Mirek Forman z doprovodného novinářského vozu: "Když se naskytla šance být u noční opravy upadlého kola, neváhal jsem ani vteřinu. Už jen samotná jízda k cíli rychlostní zkoušky, většinou ve výškách nad 3.000 m.n.m., byla krásným zážitkem. Nádherné scénérie, kouzelné pohledy na hory i náhorní plošiny stály skutečně zato! Nalezení poškozeného auta nebylo v pustých horách úplně snadné, ale povedlo se a musím říci, že pak se bylo na co dívat. Samotná, byť provizorní, oprava trvala několik hodin a začínal jsem chápat, že Dakar lze buď milovat nebo zatracovat, nic mezi tím. Vždyť kdo bez emocí by již několikátou noc trávil mimo civilizaci tvrdou prací v nouzových podmínkách?! Bylo nádherné pozorovat celou posádku při práci a sdílet s nimi pocity uspokojení i štěstí, že se pokračuje dál. A to po opravě čekala posádku Tatra 815 Buggyra 150 km štreka drsnými soutěskami a prašnými silničkami v horách až do Bivaku v Saltě."

Bivak v argentínské Saltě, ve kterém účastníci Rally Dakar 2014 stráví celkem 3 dny je přímo ve městě. Je velice příjemný a hlavně je synonymem alespoň krátkého odpočinku. I nadále se tu bude intenzivně pracovat na technice, ale je zde šance se po několika dnech dosytosti vyspat a načerpat tak síly pro etapy ve druhé polovině soutěže.

Další informace naleznete také na stránkách www.buggyra.com,
(Ze Salty Miroslav Forman).

6. etapa Rally DAKAR 2014, Tacuman/Salta 6. etapa Rally DAKAR 2014, Tacuman/Salta 6. etapa Rally DAKAR 2014, Tacuman/Salta 6. etapa Rally DAKAR 2014, Tacuman/Salta

Příští závody

Media foto