DAKAR 2014 se z Argentiny přesunul do Chile

Pohled do Bivaku TATRA Buggyra Racing Teamu
- 13. 1. 2014, Salta/Calama, Chile -

Poprvé na Rally Dakar 2014 nebyl u další etapy obvyklý ranní shon a stres, nikam se nespěchalo. Přesto to všechny štvalo. Martin Kolomý odstoupil a všichni najednou jakoby si nevěděli rady se získaným časem. Odjezd z Bivaku v Saltě směr Calama v Chile proběhl v klidu, členy TATRA Buggyra Racing Teamu pak čekal přejezd hor ve výšce přes 4.000 m.n.m. dlouhý přes 700 km.

"Naše asistenční novinářské vozidlo navštívilo centrum Salty, museli jsme ještě udělat nějaké nákupy a poslat maily. Ostatní, tedy asistenční kamion a závodní Tatra 815 Buggyra jeli společně přímo směr Calama. Po cestě jsme - také poprvé - měli čas na pozorování krajiny a nutno podotknout, že to byly často pohledy úchvatné. Obzvlášť cesta po náhorní planině ve výšce 4.000 m.n.m. dlouhá přes 300 km byla nádherná a plná skutečně nepopsatelných scenérií. Pokusili jsme se alespoň kousíček zaznamenat, uvidíme, jak se naše snažení podařilo," popsal mimořádně krásné krajinné scenérie dalaší části Rally DAKAR Miroslav Forman a pokračoval: "Do Bivaku jsme dojeli až za tmy, rozprostíral se v písečných dunách, nedaleko od místního letiště. Když jsme Bivak procházeli nešlo si nevšimnout, jak se těžký Dakar projevuje jak na lidech, tak na technice. Ve tvářích závodníků, ale i doprovodu šlo jasně vyčíst stopy únavy, leckdy vyčerpání, technika zdaleka nepřipomínala naleštěné a čisté stroje, jak byly k vidění první den na startovní rampě. Mnoho aut i motorek již stálo na přívěsech, tedy již nepojízdném stavu, další měli přeškrtnutá čísla znamenající odstoupení ze závodu, ostatní povětšinou neměli šanci zakrýt množství šrámů."

"Dakar je skutečně soutěž, která nemá nikde jinde obdobu, nelze ji ani v přípravě nasimulovat. Dívám se proto i na naše odstoupení pozitivně. Získali jsme množství poznatků a dat, které jinde nezískáme. Mám navíc šanci pozorovat ostatní účastníky, vidím, jaké úsilí každého tento závod stojí. Shodli jsme se, že dnes pro nás vlastně začal nový ročník Rally Dakar 2015… Rozebíráme vše, co se nám přihodilo, diskutujeme a postupně se budeme dostávat k celé filozofii a koncepci pro příští rok. Už se na to opravdu těším.",říkal Martin Kolomý, o poznání příznivěji naladěn než včera v Saltě.

A skutečně je na všech členech TATRA Buggyra Racing Teamu vidět, že už se dívají na další ročník Dakaru… Že z nich pomalu opadá ten obrovský stres a odpovědnost. Samozřejmě na to měl vliv i fakt, že se všichni po mnoha dnech vyspali. "Skutečně nás velice mrzí, že jsme museli odstoupit. Viděli jsme to množství lidí hlavně u nás doma, nechtěli jsme je zklamat. Věříme ale, že nás pochopí a že nám budou dál fandit. Chceme vše vyhodnotit, poučit se a velice pečlivě se připravit pro příští rok. Jsem přesvědčen, že za rok zde budeme opět stát a usilovat o nejvyšší příčky! Vždyť i letos, kdy jsme zde s naším konceptem poprvé, jsme dokázali jet stejně rychle jako ti nejlepší a nebýt problémů s přední nápravou, troufám si říci, že bychom se určitě na špičce pohybovali až do konce závodu.", netajil se odhodláním za celý tým jeho technický ředitel Robin Dolejš.

"Z pohledu ČSMS vidím situaci možné spolupráce s týmem Buggyra v kontextu Rally Dakar velice nadějně. V roli jakéhosi "pozorovatele" jsem našel množství profesionálů zapálených pro věc, a to se dnes počítá! Zvolená technika je jednoznačně konkurenceschopná. Myslím, že vzájemná spolupráce a případná účast ČSMS na tomto projektu by mohla být přínosná pro obě strany, " konstatoval v Calamě Miroslav Forman.

Více informací na stránkách www.buggyra.com.

Příští závody

Media foto