V prognózách českých účastníků zvítězí mezi trucky ruský kamion

Pohled na Fat Boye TATRA Buggyra Racing Teamu během čtvrteční etapy do El Salvadoru
- 16. 1. 2014, Antofagasta/El Salvador, Chile -

500 km dlouhý přesun další etapy a následnující první chvíle v Bivaku vyplnila anketa mezi českými účastníky Rally Dakar 2014, jak asi může dopadnout kategorie Truck a kdo bude z českých pilotů nejvýše. Podtrženo, shrnuto, jasně vítězí - alespoň v prognózách - ruský tým Kamaz.

Napadlo mě, že by nebylo od věci zeptat se českých účastníku letošní Rally Dakar, jak asi dopadne kategorie trucků. Ptal jsem se v situaci, kdy centrálně organizovaný tým Kamaz útočil na pozice doposud vedoucího De Roye a po dnešním dni se díky Karginovi na vytoužené první místo o 7 minut posunul. A tady jsou prognózy:

Martin Kolomý: "Zvítězí Kamaz, stejně jako v loňském roce, jedou organizovaně na vítězství, ve druhé polovině závodu jsou k nezastavení. Jejich zázemí je v kategorii trucků bez konkurence. Ale stát se může cokoliv, cíl je až v sobotu a klidně může na nejvyšším stupni stát De Roy. Z českých kamionů skončí Aleš Loprais asi na čtvrtém místě a to by byl určitě velký úspěch."

Bratři Kilianové: "V pátek bude záležet, kdo v souboji o první místo udělá méně chyb. Jak se ale projevuje Rus Karginov, neřeší nervy, jde jasně za svým cílem, navíc s velkou podporou celého týmu Kamaz. Stát se může cokoliv, ale tým Kamaz asi opět ovládne Rally Dakar. Aleš Loprais skončí čtvrtý, když trucky před ním nebudou mít technické problémy, protože jeho odstup na třetího Nikolajeva je už přeci jen velký."

Robin Dolejš: "Karginov a celý tým Kamaz má jasně největší šanci na prvenství. Nevěřím, že se jim obhajoba z loňska nepodaří. Jestliže hned za nimi a De Royem skončí Aleš Loprais, bude to úspěch, když si představím s jakým zázemím proti těmto velkým týmům bojuje."

Jarda Valtr: "Určitě vyhraje tým Kamaz, i když ztratili hned na počátku závodu Mardějeva. Přesto jsou jejich kamiony v čele a tam zůstanou. Jsou dobří piloti, pracovití a mají výborné zázemí. Ale mám občas pocit, že příliš riskují. Jak dopadne Aleš Loprais si netroufám vůbec odpovídat."

Karel Neffe: "Jsem sice na letošním Dakaru teprve druhý den, ale přikláním se k tomu, že vyhraje tým Kamaz. Aleš Loprais dojede asi čtvrtý."

Na závěr si zkusím odhadnout výsledek já... (...je pravda ale, že už je pozdní čtvrteční večer a nevím, jestli se mi to zdálo): "Příští rok vyhraje Martin Kolomý těsně následován Jardou Valtrem. Budou mít sice Kamazy v patách, ale zvládnou to a budou se radovat."

Více informací na stránkách www.buggyra.com,
(Z Chile Miroslav Forman).

Příští závody

Media foto