Kolomý silou urval páté místo

Z druhé etapy letošního Dakaru cestou z argentinského San Luis do San Rafael
- 6. 1. 2014, San Luis/San Rafael, Argentina -

Co nejdříve oddělit zrno od plev. Jako by přesně takový záměr měli pořadatelé Rallye Dakar. Hned při 2. etapě si posádky poprvé okusily písečné duny. Rozdíly po čtyřech stech měřených kilometrech začaly naskakovat a účastníci pěkně třídit. Martin Kolomý z týmu Tatra Buggyra Racing se ale blýsknul, když jako nejlepší český účastník projel cílem na pátém místě. To kvůli potížím s řízením doslova urval silou.

Posádka "Fatboye" do druhé etapy vyjížděla z jedenácté pozice, přestože v úvodním dílu skončila dvaatřicátá. Kolomý využil žolíka, kterého získal za své loňské umístění v elitní desítce. Díky němu teď mohl startovat za aktuální "top ten". "Byla to obrovská pomoc. Zezadu bychom jen těžko stahovali minuty, které jsme nabrali v první etapě. Věděli jsme, že musíme fičet a především, že na to máme,"vysvětlil Martin Kolomý z týmu Tatra Buggyra Racing.

Před měřenou zkouškou druhého dílu dakarské pouti kamiony musely zvládnout třísetkilometrový přejezd. Teprve pak odstartovalo ostrých čtyři sta kilometrů. Během nich posádky prvně otestovaly své speciály v písečných dunách. Ty přišly až v samotném závěru etapy v klasické oblasti šedých dun Nihuil."Duny byly těžké, museli jsme asi čtyřikrát couvat, abychom je přejeli. Chvíli jsme se zdrželi, než jsme našli správnou stopu," popsal Kolomý. Druhý díl měl být ale především o rychlosti. Pořadatelé už dopředu mluvili dokonce o nejrychlejší rychlostní zkoušce letošního ročníku. "Rozhodně se nemýlili, stále jsme jeli speed limit, tedy než ke konci přišly duny," potvrdil pilot Martin Kolomý. Možná právě rychlost v tvrdém terénu mnozí podcenili. Na trati se, ať už kvůli technickým problémům nebo nehodám, zastavila řada konkurentů. Do cíle dojelo pouze sedmačtyřicet posádek. "Viděli jsme shořelé auto, ale bohužel také na boku ležícího vítěze první etapy Merdějeva. Zrovna u něj nás mrzí, že vypadl tak brzy. Je to fajn chlap, kterému bych přál, aby s námi zůstal déle," netajil se kopilot "tlouštíka" René Kilián.

"Posádka našeho doprovodného novinářského vozu týmu Tatra Bugyra Racing musela měnit své původní plány. Bylo totiž potřeba zajistit co nejvíce dodatečného spánku mechanikům a všem, co v noci nemohli spát, a tak jsme do pondělní etapy odjížděli až jako mezi posledními a dostat se na trať rychlostní zkoušky bylo prakticky nemožné. Čekání na příjezd posádky týmu Tatra Buggyra Racing v San Rafael bylo napínavé. Z trati nebylo moc ověřených zpráv, raději jsme proto vyrazili do města, kde fungoval lepší internet. Čekali jsme netrpělivě, jak Martin Kolomý jel, s každou další posádkou v cíli jsme byli u počítače více nervózní… Ale dočkali jsme se, Martin se objevil na výborném pátém místě, kam se dokázal prodrat z jedenácté příčky na startu." komentoval dramatické čekání na naše jezdce v San Rafael Miroslav Forman z doprovodného týmu Tatra Bugyra Racing.

Kolomému ale tentokrát přálo štěstí. Do cíle přijel jako nejlepší český pilot na pátém místě. Na vítězného Holanďana De Rooye ztratil lehce přes dvacet minut. "Bylo to vydřené páté místo. Trochu nás trápí řízení. Třeba řečiště jsem jel úplně bez serva, takže jsem si pořádně máknul. Naštěstí jsme v cíli a je super, že jsme zajeli takový výsledek," byl spokojený Martin Kolomý.

2. etapa Rally DAKAR 2014, San Luis-San Rafael 2. etapa Rally DAKAR 2014, San Luis-San Rafael 2. etapa Rally DAKAR 2014, San Luis-San Rafael 2. etapa Rally DAKAR 2014, San Luis-San Rafael

Příští závody

Media foto