Další povedený den pro Kolomého na Rally Dakar 2014

Z třetí etapy letošního Dakaru cestou z argentinského San Rafael do San Juan
- 7. 1. 2014, San Rafael/San Juan, Argentina -

Třetí soutěžní den začal pro TATRA Buggyra Racing Team v pohodě, čekalo je necelých 600 km cesty, když měřený úsek byl z původních 300 km zkrácen na cca 240 km. Martin Kolomý již po druhé v řadě zabojoval a v cíli byl na výborném čtvrtém místě s minimálním odstupem na piloty před sebou. A to ještě musel zastavit a opravovat utržené dofukování na jednom kole!

Další velké zlepšení na Dakaru zaznamenal tým Tatra Buggyra Racing. Třetí etapu dojela posádka Martina Kolomého těsně pod pódiem. Díky čtvrté pozici navíc poskočila na průběžné 11. místo celkové klasifikace. Třetí etapa ze San Rafael do San Juan měla po takřka třísetkilometrovém přejezdu přinést třísetkilometrovou speciálku. Pořadatelé ale trasu hned dvakrát zkracovali. Cíl byl nakonec už na 222. kilometru. "Bylo obrovské horko, ale přesto sprchlo. Pořadatelé se obávali hlášených silných bouřek, a tak etapu raději zkrátili, aby se předešlo komplikacím," vysvětlil důvod změny navigátor René Kilián.

I přes změnu délky trati vystoupaly kamiony až do tří tisíc metrů nad mořem a poprat se musely s úzkou a tvrdou kamenitou cestou, která přinesla řadu defektů. Zastavit musel snad každý. "I my jsme měli nějaké problémy. Pár minut jsme ztratili opravou utrženého dofukování kol. Závady většího technického rázu se nám ale naštěstí vyhnuly, což byl trochu div, protože trať byla strašně rozbitá," řekl pilot Martin Kolomý.

Situaci na trati komentuje také z novinářského vozu Mirek Forman: "Na dnešek jsme měli s naší doprovodnou posádkou jasný plán: přijet do Bivaku co nejdříve a pak pěšky dojít na trať rychlostní zkoušky. Ta měla totiž končit doslova pár metrů před Bivakem. Měla. Ale nekončila. Byla ona změna. Takže naše plány vzaly za své, obzvláště když pořadatelé sice rozdali posádkám náhradní road map, z té ale nešlo rozpoznat, kde přesně zkrácená rychlostní zkouška končí. Jasné bylo jen to, že cíl je cca 50 km před Bivakem. Všechno špatné pro něco dobré, říkali jsme si a těšili se na půlden odpočinku v Bivaku, než dorazí závodníci. Náhoda ale přeje připraveným a tak jsme několik km před San Juanem zaregistrovali prach indikující trasu měřeného úseku dnešní etapy. Odstavili jsme naše doprovodné novinářské auto, které se - díky nainstalované GPS od pořadatelů - nesmí odchýlit od vymezené trasy a pěšky vyrazili několik km na trasu měřeného úseku. Cesta sice nebyla jednoduchá, prodírali jsme se ve vedru pichlavými houštinami stovky metrů, ale odměna byla krásná. Mohli jsme fotit soutěžní posádky z naprosté blízkosti a v plném nasazení. Krásný zážitek! A když se kolem řítil v popředí Martin Kolomý se svou Tatra 815 Buggyra a bylo jasné, že si opět vylepší svou pozici, byl to zážitek nejen vzrušující, ale také nanejvýš emotivní."

K autu se pak členové doprovodné posádky vrátili žízniví, unavení a špinaví, nicméně šťastní. Jen více takových dní! Martin Kolomý nakonec skončil na krásném čtvrtém místě: "Jelo se nesmírně rychle, což už u trucků začíná být na samé hraně bezpečnosti. Nedá se ale nic dělat, musíme se přizpůsobit a jet také na hraně. Hlavně zpočátku jsme se ale snažili jet na jistotu a šetřit pneumatiky. Přesto jsme nedokázali zabránit poškození pneu na pravé straně včetně systému jejich dofukování, naštěstí pro nás se závadu podařilo během několika minut provizorně opravit a poškozené pneu dokonce šlo průběžně dofukovat, takže jsme je nemuseli měnit."

Fakt, že se jelo opravdu na hraně možností techniky i pilotů, potvrzují i slova Fabiena Calveta, technického delegáta Rally Dakar: "Uvažujeme do budoucna o několika opatřeních v kategorii trucků, protože závod v dnešní podobě začíná být nebezpečný. Do úvahy přichází například omezení počtu výměn tlumičů nebo počtu použitých pneumatik."

Další informace naleznete také na stránkách www.buggyra.com,
(Ze San Juan Miroslav Forman).

3. etapa Rally DAKAR 2014, San Rafael-San Juan 3. etapa Rally DAKAR 2014, San Rafael-San Juan 3. etapa Rally DAKAR 2014, San Rafael-San Juan 3. etapa Rally DAKAR 2014, San Rafael-San Juan

Příští závody

Media foto