Odešel kompresor, ale Kolomý jede dál

Z páté etapy letošního Dakaru cestou z argentinského Chilecitu do Tacumanu
- 9. 1. 2014, Chilecito/Tacuman, Argentina -

V noci ze čtvrtka na pátek se zdálo, naděje Martina Kolomého na letošním Rally Dakar skončily právě v průběhu prvního měřeného úseku čtvrteční 5. etapy. Ještě na posledním kontrolním bodu byl Martin Kolomý na čele spolu s Kamazy, ale zničený kompresor jeho spanilou jízdu zastavil. Dokázal ale dojet do cíle tohoto úseku desítky km bez brzd, pružení a řazení a klasifikován byl jako devátý!!! V neutralizační zóně pak probíhala oprava, která ale skončila až v noci na pátek. Martin teprve poté - dlouhé hodiny za svými soupeři - vyrazil do druhého měřeného úseku, projel ho a do Bivaku v Tacumanu přijel již za světla před 6 hodinou ráno. I přes neskutečné patálie, které Kolomého posádku v průběhu pátého dne potkaly, se tým nenechal srazit na kolena. Přestože všichni v noci na dnešek prožili hotová muka, výsledek je takový, že FatBoy se v soutěži udržel a pokračuje páteční 6. etapou.

Čtvrtek ale začal na trati Rally Dakar docela pohodově. Nic nenasvědčovalo tomu, že nastanou takové problémy. "Náš doprovodný novinářský vůz vyrazil v klidu na 572 km dlouhý přesun krásnou krajinou pod zasněženými vrcholky vysokými přes 5.000 m.n.m. Z klidu a pohody nás vyrušilo až zvonění satelitního telefonu, volal přímo Martin Kolomý a informoval o fatální závadě na kompresoru," popisuje průběh 5. etapy Miroslav Forman z osádky doprovodného novinářského vozu. Po konzultaci s technickým ředitelem TATRA Buggyra Racing Teamu Robinem Dolejšem se Kolomého posádka rozhodla dojet zbytek měřeného úseku. Poté začala akce s cílem dodat do neutralizační zóny mezi dvěma měřenými úseky nový kompresor, technickou pomoc a vše nezbytné pro opravu.

"Museli jsme se rozdělit, Martin s Robinem odjeli shánět díly a zajistit jejich transport, já jsem pokračoval doprovodným kamionem do Bivaku. Příjezd do Tucumánu byl kulisou a množstvím diváků asi zatím nejpůsobivější, Bivak byl přímo ve městě na dostihovém závodišti. Opravu se nakonec podařilo zajistit, bohužel neutralizační zóna byla daleko od trasy pro doprovod a vše tedy trvalo dlouhé hodiny. Po opravě ještě posádka TATRA 815 Buggyra stihla na trase druhé části měřeného úseku pomoci posádce českého Liazu Jaroslava Waltra, který byl nepojízdný a uvízl na duně, a pokračovala až do cíle etapy. Aby toho nebylo málo, během přejezdu odešlo ještě ložisko na pravém předním kole, takže totálně nevyspalí mechanici museli ihned po dojezdu posádky znovu do práce, aby vůz byl připraven ke startu další etapy z Tucumánu do Salty. Vše se podařilo a po 8 hod. ráno už byla celá posádka Martin Kolomý, David a René Kiliánovi opět v kokpitu a uháněla vstříc dalším 550 km se 156 km měřeného úseku. Naštěstí v sobotu čeká všechny den volna, tak si posádka i doprovod alespoň trochu odpočinou." popsal nastalou situaci Mirek Forman.

"Na autě po tom, co odešel kompresor, nefungovalo vůbec nic, myslel jsem, že musím skončit… Po dohodě s Robinem Dolejšem jsem se pustil do 100 km jízdy bez brzd. Bylo to napínavé, chvílemi jsme si mysleli, že už to nedáme. V cíli tohoto měřeného úseku jsme ale nakonec byli jako devátí a v tu chvíli jsme byli celkově již na šestém místě, když jsme - i s tímto handicapem - dokázali předjet několik našich soupeřů do té chvíle v celkovém pořadí před námi. Škoda, že další měřený úsek byl tak brzy poté...", vylíčil průběh 5. etapy pilot Martin Kolomý

Totálně unavený a nevyspalý technický ředitel Robin Dolejš doplnil: "Co nás potkalo, je obrovská smůla, protože auto je technicky v dobré kondici a Martin Kolomý patří mezi top piloty. Prostě nemáme štěstí. Kompresor byl nový a takovou závadu jsme nemohli předvídat. Z této situace si musíme vzít ponaučení pro příští ročník. Teď nám nezbývá, než dokazovat, že máme na čelní umístění a hlavně musíme nasbírat co nejvíce cenných informací do budoucna."

Další informace naleznete také na stránkách www.buggyra.com,
(Z Tacumanu Miroslav Forman).

5. etapa Rally DAKAR 2014, Chilecito/Tacuman 5. etapa Rally DAKAR 2014, Chilecito/Tacuman 5. etapa Rally DAKAR 2014, Chilecito/Tacuman 5. etapa Rally DAKAR 2014, Chilecito/Tacuman 5. etapa Rally DAKAR 2014, Chilecito/Tacuman 5. etapa Rally DAKAR 2014, Chilecito/Tacuman 5. etapa Rally DAKAR 2014, Chilecito/Tacuman 5. etapa Rally DAKAR 2014, Chilecito/Tacuman

Příští závody

Media foto