Sezóna FIA ETCC začíná v Le Castellet

Pohled na dějiště prvního závodního víkendu FIA ETCC 2014 - okruh v Le Castellet
- 16. 4. 2014, Praha -

Již tento víkend se na francouzské trati Paul Ricard uskuteční první dva závody letošní sezóny Evropského poháru cestovních vozů FIA ETCC. Evropský pohár na trať poblíž francouzského města Marseille zavítá poprvé, stejně jako šampionát FIA WTCC. To znamená, že svou závodní premiéru si na Paul Ricard neodbude pouze tým Křenek Motorsport a jeho jezdci Petr Fulín a Michal Matějovský, ale stejně tak i tovární tým Citroen a jeho jezdci Sebastien Loeb, Yvan Muller a José Maria López. Dá se tak předpokládat, že závodní víkend na Paul Ricard se odehraje před početnou diváckou kulisou, kterou doplní i televizní kamery Eurosportu.

Jezdci týmu Křenek Motorsport absolvovali předsezónní testy ve SPA a na Salzburgringu a jejich výsledky napověděly, že by oba měli opět patřit ke špičce celého startovního pole. Petr Fulín k tomu navíc měl o uplynulém víkendu možnost zažít velice zblízka atmosféru víkendu FIA WTCC v marocké Marakeši, kde v pátek a v sobotu usedal do Seatu TC2 týmu Campos. Nyní je zde však již ostrý start sezóny a tak dříve než jezdci usednou za volanty svých vozů BMW 320si jsme se jich zeptali na aktuální pocity a cíle pro první dva závody:

Okruh Paul Ricard představuje velkou neznámou pro většinu jezdců, jak se těšíš na tuto trať?

Michal Matějovský: "Tak okruh Paul Ricard v Le Castellet velkou neznámou pro mne je, i když jsem se snažil se s tratí co nejvíce seznámit na simulátoru. Ale samozřejmě to přece jen jinak vypadá na počítači a jiné je to pak v reálu, ve skutečném závodě. Myslím si ale, že se jedná o rychlou trať a že mi bude vyhovovat."

Petr Fulín: "Je to nejen nová trať, ale zejména úvodní podnik letošní sezóny. Zima byla dlouhá, takže jsem na první svezení už více než natěšen."

V loňském roce jste oba patřili ke špičce celého pole, jak moc jsou loňské výsledky zavazující?

Michal Matějovský: "Vloni jsem skončil na 5. místě a to mi letos stačit nebude. Určitě udělám vše pro to, abych se umístil do 3. místa celkově."

Petr Fulín: "Zavazující je to možná pro novináře a pár lidí. Já udělám s týmem jako vždy maximum, abychom měli pocit z dobře odvedené práce. Chci být spokojen se svým počínáním na trati a mít z víkendů radost. Na to, zda se desítky lidí spokojili s výsledkem, konkurencí a obtížností, prostě nemám a nechci mít prostor."

S jakými výsledky budete v neděli večer spokojeni?

Michal Matějovský: "Je to první závod po zimní přestávce, stát se může cokoliv, ale spokojen budu pouze s pódiovým umístěním."

Petr Fulín: "Spokojen budu, když si ten celý víkend užiji a auto bude v neděli celé. Letos se totiž v šampionátu objeví nově i auta 1.6turbo, která by měla být o nějaké 3 - 4 vteřiny rychlejší, což může zejména ve druhých závodech přinést zajímavé situace."

Fakta víkendu:
- jedno kolo na Paul Ricard měří 3.841 metrů
- k závodům je přihlášeno 31 jezdců, z toho šest pojede s vozem BMW 320si
- novinkou letošní sezóny je kategorie TC2T - vozy s motory 1,6l s turbem
- to nejdůležitější z víkendu v Le Castellet uvidíte v úterý 22. 4. V 19:00 ze záznamu na TV Eurosport 2

Časový harmonogram závodního víkendu v Le Castellet:

Pátek 18. dubna
10:45 - 1.test - 60 min
15:00 - 2.test - 60 min
Sobota 19. dubna
9:45 - volný trénink - 30 min
13:00 - kvalifikace - 30 min
Neděle 20. dubna
9:00 - warm-up - 15 min
10:05 - 1. závod - 14 kol
11:15 - 2. závod - 14 kol

Příští závody

Media foto