Vítězství bylo na dosah

Václav Svoboda se svojí posádkou a vozem Tatra 815 na trati závodu Baja Deutschland
- 31. 5. 2014, Hohenmölsen, Německo -

Nedaleko desetitisícového městečka Hohenmölsen (20 km jižně od Lipska), v dosud funkčním povrchovém dole na hnědé uhlí, se o uplynulém víkendu konal další ročník dvoudenní rally Baja Deutschland. Svoboda Tatra Team vyslal na tuto rally oba vozy tatra. Zatímco "dakarskou" tatru 815 pilotoval Václav Svoboda a dalšími členy týmu byli Milan Drázda a Zdeněk Novák, tatru Jamal tentokrát vedla k cíli německo-česká posádka ve složení Tom Heuer (D) jako pilot a dále Martin Kalous (CZ) a Felix Tonn (D).

Rally Baja Douschland 2014 se zúčastnilo přes tři sta přihlášených jezdců, rozdělených do sedmi kategorií (Motorrad, Quad, Side-by-Side, PKW< 2,0 l, PKW>2,0 l, LKW< 7,5 t, LKW>7,5 t). První ze dvou etap byla odstartována v pátek 30. 5. ve 13 hodin. Vozy se řadily na start a postupně byly startovány v minutových intervalech. Tatra 815 Václava Svobody vyjela na trať páteční etapy jako úplně poslední a přesto se v průběhu bojů na více než dvousetkilometrové trati dokázala probít v závěru pátečního závodu na druhé místo.

V sobotu ráno, před zahájením druhé a také rozhodující etapy závodu Václav Svoboda řekl: "Včera jsme startovali z poslední pozice, probojovali jsme se postupně celým startovním polem a byl z toho druhý nejlepší čas, takže hra je otevřená a uvidíme, co nás čeká dneska. Jsme připraveni a potřebujeme na této náročné trati mít také hodně štěstí." To se ale bohužel v závěru druhé etapy od české posádky odvrátilo, když asi dvě hodiny před koncem závodu došlo k poruše řízení a následně ke střetu Svobodovy tatry se stromem. Vůz byl těžce poškozen, přesto se posádce podařilo tatru provizorně zprovoznit a dojet do cíle. Nakonec skončila posádka "dakarské" tatry umístěním v polovině startovního pole, podobně jako její stájová kolegyně tatra Jamal s německo-českou posádkou (11. a 8. místo).

"Konkurence v naší třídě nad 7,5 tuny byla i letos mimořádně silná a početná. Terén byl po předchozích deštích hodně podmáčený a postupně vysychal. To vše dávalo letošním závodům punc velmi náročné soutěže. Měli jsme informaci, že naše tatra byla v polovině rozhodující sobotní etapy, díky dosaženému času, již na prvním místě… Pro výsledek jsme dělali maximum. Dokonce, když nám v jedné chvíli přestaly fungovat stěrače předních oken a prakticky jsem neviděl kvůli nánosům černého uhelného bláta na trať, na chvíli jsme zastavili a nohama přední sklo vymáčli ven a dále jsem ve vypůjčených brýlích pokračoval bez něj.... O to více nás mrzí, že díky nezaviněné poruše na řízení jsme poměrně značně poškodili vůz a nakonec jsme nevyhráli, i když vítězství už bylo na dosah. Vše se ale brzy opraví a jsem přesvědčen, že i zde v Německu si naše konkurence uvědomila, že s námi musí počítat...," řekl po skončení závodů Baja Deutschland šéf týmu Václav Svoboda.

Svoboda Tatra Team, Baja Deutschland 2014 Svoboda Tatra Team, Baja Deutschland 2014 Svoboda Tatra Team, Baja Deutschland 2014 Svoboda Tatra Team, Baja Deutschland 2014 Svoboda Tatra Team, Baja Deutschland 2014 Svoboda Tatra Team, Baja Deutschland 2014 Svoboda Tatra Team, Baja Deutschland 2014 Svoboda Tatra Team, Baja Deutschland 2014

Příští závody

Media foto