První etapa po dni volna znamenala pro Martina Kolomého posun o jednu příčku výše!

FATBOY v dunách během deváté etapy rally Dakar 2015
- 13.1.2015, Calama, Chile -

Když Martin Kolomý zažertoval, že pro něho letošní Dakar začíná až po dni volna, možná ani on si nebyl jistý, že jeho slova se začnou naplňovat hned následující den. V dnešní, velice obtížné, etapě dojel Martin Kolomý na sedmém místě a na soupeře před ním, Holanďana Van Vlieta najel skoro hodinu. Posunul se tak s dostatečným náskokem na celkovou sedmou příčku. Aleš Loprais dnes dojel pátý a udržel čtvrtou příčku. Tolik se už ale nedařilo dalšímu českému pilotovi Tomáši Vrátnému, který bohužel dokončil dnešní etapu až v samém závěru startovního pole.

Na kamiony dnes čekalo 450 km měřeného úseku, navíc na různých površích a drsný závěr v nadmořské výšce přes 3000 m.n.m. Martin Kolomý, už tradičně, začal opatrně, ostatně po krátkém úvodu na kamenitém úseku následovaly desítky kilometrů v písku. Postupně ale zrychloval a v závěru etapy dokázal držet kontakt s posádkami jedoucími před ním.

"V písku jsme jeli opatrněji, postupně jsme zrychlovali a ve druhé polovině jsme už jeli s maximálním nasazením. Škoda jen, že nás několikrát zdržely pomalejší motocykly a čtyřkolky, které tentokrát jely stejnou trasu jako my. Ale i tak jsme spokojeni, na Van Vlieta jsme najeli skoro 50 minut a v celkovém pořadí před ním máme náskok skoro třičtvrtě hodiny.", komentoval dnešní etapu Martin Kolomý.

Ještě jedna česká stopa byla dnes vidět na konci rychlostní zkoušky. Ze sympatické dvojice fanoušků s českou vlajkou se vyklubali krajané z Vyššího Brodu, kteří dorazili, i když je potkala nelehká situace. Během přejezdu ve výškách přes 4000 m.n.m. zapracovala únava a jejich vůz sjel z vozovky a převrátil se na střechu. "Měli jsme štěstí a nám se nic nestalo. Auto je sice zničené, ale podařilo se nám rychle si půjčit jiné, a tak jsme dnešní etapu stihnuli a mohli povzbudit české posádky.", vysvětlili své trable i odhodlání oba krajané.

Zítra na posádky i doprovod čeká 1000 km často v nadmořských výškách přes 4000 metrů a tak je na místě popřát všem hodně sil a také štěstí.

Výsledky - 9. etapa (451 km): 1. Mardeev (RUS) Kamaz 5:19:29, 2. Nikolaev (RUS) Kamaz 1:29, 3. De Rooy (NLD) Iveco + 7:05, 5. Loprais (CZE) MAN 18:58, 7. Kolomý (CZE) Tatra +28:42, 20. Vrátný (CZE) Tatra +1:58:39 Výsledky po 9. etapě: 1. Mardeev (RUS) Kamaz 31:52:50, 2. Nikolaev (RUS) Kamaz +14:10, 3. Karginov (RUS) Kamaz +20:42, 4. Loprais (CZE) MAN +1:18:17, 7. Kolomý (CZE) Tatra + 3:22:38, 14. Vrátný (CZE) Tatra +8:45:37

Další informace na www.buggyra.com , pro ČSMS Miroslav Forman, Calama Chile

Příští závody

Media foto