Jirka Forman se v Lonátu potýkal s technickými problémy

Jiří Forman se strojem BIREL
- 8. - 11. 5. 2008, Lonáto, Itálie -

Ve dnech 8-11. května se konal na italské trati Lonato další podnik seriálu WSK. Jeden ze dvou českých zástupců v kategorii KF3, Jiří Forman, jedoucí v barvách týmu ČSMS, v italské stáji Emilia kart a podporovaný továrnou Birel, začal tento podnik velice dobře a nadějně. Ve čtvrtečních volných trénincích se umisťoval mezi prvními 10 jezdci ze všech devadesáti startujících, v podobném tónu se nesly i první páteční jízdy. Během dalších pátečních jízd ale začaly problémy s technikou a již nebylo možno přistoupit k úpravám stroje, protože regule soutěže takové změny (pokud nebyly uplatněny alespoň s týdenním předstihem) neumožňují. Mladý jezdec Jirka Forman k celé situaci dodává: "Ve čtvrtečních volných trénincích se mi vedlo velice dobře, má ztráta na prvního jezdce byla jen 2 desetiny. Ovšem v pátečních trénincích přišly problémy s motorem a ztráta na prvního jezdce Brandona Maisana se protáhla na půl vteřiny".

Ani poslední sobotní trénink neznamenal konec problémů s motorem a tomu také odpovídalo Jirkovo umístění. I když podal takticky výborný výkon a jezdil na hranici možností techniky, znamenalo to v součtu 59. místo v měřeném tréninku, což pochopitelně přinášelo nevýhodnou pozici na startu každé ze čtyř rozjížděk. Průběh rozjížděk pak asi nejlépe komentoval jezdec sám: "V měřeném tréninku jsem celkově skončil 59. s časem 45:164, vyhrál Nyck De Vries s časem 44:598. Stačilo, abych zajel o dvě desetiny lepší čas a skončil bych v první desítce jezdců. Škoda, takhle jsem byl ve skupině D a startoval jsem v rozjížďkách až z 12. řady. V první rozjíždce (B-D) jsem z 24. místa na startu skončil 18., ve druhé rozjížďce (C-D) jsem skončil opět 18. a vše začalo vypadat lépe. Ovšem problém nastal v rozjížďce třetí (D-E), ve které jsem dostal ránu ve druhé zatáčce, byl jsem nucen zajet do boxu a opravit upadlý kryt na řetěz. I přes tyto problémy jsem skončil dvacátýosmý. V neděli se jela poslední, čtvrtá rozjížďka, ve které jsem po velkých bojích umístil na 21 místě, což znamenalo 34. pozici v dodatečné kvalifikaci. V té jsem jel po dvou kolech na 9. místě a hlavně v těsném kontaktu s čelem závodu. Po několika dalších kolech jsem se při předjíždění bohužel dostal do kolize s dvěma jezdci přede mnou, byl vytlačen mimo trať a propadl se až na 19. místo." Tímto výsledkem účinkování Jiřího Formana v Lonatu skončilo a opět zůstal těsně před branami "velkého" finále. Potěšitelné ale je, že jeho výkon zaujal přítomné manažery továrny Birel, kteří projevili velký zájem o spolupráci příští rok, tentokráte v kategorii KF2.

Další závod série WSK se jede až za více než měsíc opět v Itálii, tentokrát v Sarnu. Věříme, že Jirka prolomí smůlu, technika bude fungovat na 100% a dostaví se očekávané umístění na špici nejlepších světových jezdců. Takže držíme palce!

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto

Mapa webu