Mokré pneumatiky poznamenaly průběh závodů ve Španělsku

Motokárový jezdec Jirka Forman spolu s mechanikem Pepou Bodurkem před jednou z rozjíždek v zázemí týmu
- 13. 7. 2008, Alcaniz, Španělsko -

Ve dnech 10. až 13.7 se konal ve španělském Alcanizu závod kvalifikace na Mistrovství Evropy ve třídách KF3 a KF2. Jezdec ČSMS Jirka Forman byl mezi startujícími v této zóně, protože jezdí s anglickou licencí. Bohužel na tuto skutečnost v tomto případě "doplatil", neboť konkurence v této zóně byla skutečně extrémní.

Ve volných trénincích vypadalo zpočátku vše dobře, motokára fungovala i díky špičkovému továrnímu zázemí MS Kart. Volné tréninky těsně před kvalifikací poznamenaly problémy s novým výfukem, které pak znemožnily stihnout optimálně nastavit oba motory. Měřený trénink, ve kterém Jirka skončil až 36., v tak silné konkurenci prakticky znemožnil postup do finále. Jirka v kvalifikačních jízdách totiž startoval až ze 7 řady. "V prvním závodě jsem po špatném startu skončil 13. Ve druhém závodě po chybě, kdy jsme nasadili mokré gumy, ale trať oschla, jsem po velkém trápení dojel až na 20. místě. Ve třetím závodě jsem po těžkých bojích skončil na 15. místě a postup do finále byl nemožný. Ve 4. závodě jsem po špatném startu zopakoval 15. místo, což znamenalo výslednou 41. pozici a tudíž nepostup," popisuje Jirka složitou situaci na závodech.

Nebýt osudové chyby s nasazením mokrých gum, český jezdec by s rezervou postoupil do dalších bojů a stejně jako v loňském roce by bojoval o evropský titul. Atmosféru na závodech charakterizuje hlavní mechanik MS Kart Jiří Kahuda: "Byl jsem velmi překvapen úrovní a hlavně vyrovnaností jezdců v této kvalifikaci. Naše továrna má zkušenosti především ze závodů v Itálii a Skandinávii, kde jezdí naši tovární jezdci. Mohu říci, že kdyby byla šance stihnout nastavení motorů a hlavně prostor pro vysvětlení práce s motorem během závodů, mohl Jirka s velkou rezervou uspět. Sledoval jsem všechny rozjížďky velmi pečlivě a i z oficiálních listin plyne, že náš jezdec patří do první desítky nejlepších motokárových jezdců v Evropě. Je to škoda, protože vše bylo připraveno optimálně. V každém případě je to pro nás poučení do dalších společných podniků."

Ze závodů ve španělském Alcanizu Ze závodů ve španělském Alcanizu Ze závodů ve španělském Alcanizu Ze závodů ve španělském Alcanizu

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto

Mapa webu