Projekty společnosti ČESKOSLOVENSKÝ MOTORSPORT a.s. v roce 2008

Setkání s novináři v pražském hotelu Ambassador
- 2. 4. 2008, Hradec Králové -

Vedení společnosti, v čele s jejím generálním manažerem Stanislavem Matějovským, představilo ve středu 2. dubna 2008 hlavní projekty společnosti pro rok 2008 na setkání s novináři v pražském hotelu Ambassador. Aktivity společnosti ČESKOSLOVENSKÝ MOTORSPORT a.s. Hradec Králové již delší dobu směřují do oblasti okruhového motoristického sportu. Těžištěm činnosti jsou okruhové závody automobilů doma i v zahraničí. Vyvrcholením v uplynulém období to byla například účast jezdce Michala Matějovského na FIA European Touring Car Cupu (FIA ETCC) v italské Adrii na podzim roku 2007. V domácích soutěžích to bylo získání titulu mistra České republiky pro Miroslava Formana v Mistrovství ČR v závodech automobilů na okruzích (D4, 2000 ccm) a 3. místo Michala Matějovského v prestižním Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu.

I v roce 2008 bude společnost pokračovat v tomto trendu. Pro nadcházející sezónu je připraveno několik týmů, jejichž jezdci se budou účastnit řady okruhových závodů automobilů v České republice i v zahraničí. Hlavní pozornost se bude soustřeďovat na mladé jezdce - Michala Matějovského a Jiřího Formana. Cílem je, aby se tito talentovaní závodníci prosadili v zahraničí.

Nejprestižnějším podnikem se stane bezesporu SEAT Leon Eurocup 2008, jehož všech šesti závodních víkendů se bude účastnit Michal Matějovský. Pojede v konkurenci více než dvou desítek vozů jezdců z celé Evropy v týmu česko-španělské "koprodukce" - s názvem SUNRED-BRT. Tyto závody budou přenášeny TV Eurosport v přímém přenosu v rámci závodních víkendů mistrovství světa cestovních vozů - FIA World Touring Car Championship (FIA WTCC). Cílem pro našeho jezdce je vítězství v jednom ze šesti závodů SEAT León Eurocupu, neboť vítěz se automaticky dostává na start příštího závodu FIA WTCC.

Jiří Forman, startující s anglickou licencí v kategorii KF3 za tým CSMS a MS KART, bude využívat především bohatých zkušeností nabytých v rámci jeho loňského působení v Anglii v seriálech SUPER 1 a MSA Series BRDC Stars of Tomorrow a cílem bude prosadit se v evropské špičce mezi jezdci motokárových soutěží. Půjde především o sérii WSK, koncipovanou na principu Formule 1, ve které startuje světová špička 90 jezdců v kategorii KF3. Série WSK se jede v Itálii, Francii a Španělsku. Jirka startuje s tovární podporou na podvozku Birel v italské stáji Emilia Kart, cílem je umístění v první desítce alespoň ve 3 závodech. Druhou sérií je prestižní Super 1 v Anglii, které se Jiří Forman účastní jako tovární jezdec na podvozku MS KART a cílem je v jednotlivých závodech dosahovat umístění mezi prvními 5 jezdci. Hlavním cílem v závodech motokár je ale projít úspěšně kvalifikací Mistrovství Evropy ve Španělsku a pak ve finále ve Francii dojet mezi prvními 15 jezdci. Jiří Forman se v rámci přípravy na přechod z motokár na okruhy objeví v letošní sezóně i na některých okruhových závodech v České republice s vozem Formule BMW v rámci Mistrovství ČR. Cílem těchto startů však bude především získávání prvních zkušeností s řízením formulového vozu.

Ve druhé polovině dubna 2008 bude zahájen na maďarském okruhu Hungaroring další ročník Mezinárodního Mistrovství ČR v závodech automobilů na okruzích. Mistrovský titul tam začne v prvním z osmi letošních závodních víkendů obhajovat loňský Mistr ČR v divizi 4, třídě do 2000 ccm, Miroslav Forman, startující za tým CSMS. V letošním roce nastoupí ve stejné třídě divize 4 a opět s vozem AUDI A4 ST.

Jezdec Šimon Kubišta se v barvách VEKRA-CSMS Racing Teamu v letošním roce vydá na zahraniční okruhy, kde bude s vozem Alfa Romeo 156 S 2000 startovat v německém seriálu okruhových závodů cestovních vozů DMV Tourenwagen Challenge 2008 s cílem zvítězit ve své třídě.

Společnost bude také nadále pokračovat v závodech Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cup 2008. V rámci spolupráce s mladým a ambiciózním týmem Vekra Racing Team vznikl tým pod novým společným názvem VEKRA-CSMS Racing Team. Je veden zkušeným jezdcem a manažerem Petrem Fulínem. Společně bude nasazeno minimálně 6 vozů. Vedle Petra Fulína se poháru octavií za VEKRA-CSMS Racing Team zúčastní ještě tito jezdci - Laura Hájková, Michal Matějovský (2-3 závody), Daniel Skalický, Tiki Ivoševič, Tadeáš Martínek a Mateusz Lisowski. Všichni tito jezdci budou úročit bohaté zkušenosti obou týmů a využitím dvojitého know-how se tak zcela jistě pokusí o útok na letošní titul v poháru soutěžících i jednotlivců.

Protagonisté společnosti ČSMS - jezdci Michal Matějovský a Jiří Forman na setkání s novináři v pražském hotelu Ambassador Michal Matějovský odpovídá na dotazy novináře Karla Maliny Joan Orús (SUNRED) a Stanislav Matějovský (CSMS) podepisují v Barceloně (Martorell) smlouvu pro rok 2008 Dílny společnosti SUNRED s připravovaným vozem SEAT (vzdálenější vůz) pro Michala Matějovského

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto

Mapa webu