Skvělý výsledek Jirky Formana v evropském šampionátu Rotax Max Euro Challenge v Belgii

Jiří Forman (st. č. 239) bojuje o přední pozice v jedné z rozjíždek v belgickém Genku
- 3. 4. 2011, Genk -

O uplynulém víkendu se v belgickém Genku konal úvodní letošní závod motokár evropské série Rotax Max Euro Challange. Na závodě se sešla historicky největší konkurence, včetně špičkových jezdců doposud sbírajících vavříny v seriálech závodů WSK. Celkem přes 230 jezdců… Ve všech závodních kategoriích bylo absolutně nabito a v nejprestižnější z nich - třídě Rotax Max Senior, kde startoval také jezdec společnosti ČESKOSLOVENSKÝ MOTORSPORT a zároveň tovární jezdec MS Kart Racing Teamu Jiří Forman, bylo přihlášeno 90 (!) závodníků z mnoha zemí světa, včetně zámoří.

Už od středečních volných tréninků se Jirka Forman pohyboval mezi nejrychlejšími a při stále se měnícím počasí se s celým týmem snažili optimálně nastavit závodní stroj. V pátek se jel měřený trénink, ve kterém Jirka obsadil vynikající 4. příčku a jasně tím ukázal, že jeho nedávné místo v první desítce na závodech Winter Cup nebylo náhodné. Jirka k tomuto výsledku řekl: "Už od začátku jsem moc dobře věděl, že máme skvěle nastavený podvozek a že jsme velmi rychlí. Právě proto jsem byl velmi rád, že se nám povedl udělat takovýto výsledek už v měřeném tréninku".

V sobotu 2.4. se za pěkného počasí konaly kvalifikační jízdy, do kterých Jirka Forman startoval, díky výbornému výsledku v měřeném tréninku, vždy z první řady. V první z nich však k obrovské smůle Jirkovi upadl kryt řetězu a byl z první jízdy vyloučen. Pro většinu jezdců by to znamenalo konec nadějí na postup do finálových bojů, Jirka ale dokázal v dalších třech jízdách dojíždět na samé špici startovního pole a výsledky na 5., 2. a 1. místě znamenaly celkově 20. místo v rozjíždkách a tedy přímý postup do finále! Nebýt technické diskvalifikace, náš jezdec by s největší pravděpodobností postupoval mezi prvními třemi...

V neděli se konaly finálové jízdy. Trať byla za stálého mrholení mokrá a v takových podmínkách byl každý postup vpřed nesmírně cenný. V semifinále se Jirka z 20. místa na startovním roštu hned v první zatáčce dostal do kontaktu s jiným jezdcem, dostal se mimo trať a po návratu a stíhací jízdě dokázal z 23. místa dojet do cíle na nadějném 15. místě. Ve finále, už na vysychající trati, pak proti sobě stálo 34 nejlepších jezdců. Hned na startu z 15. místa se před ním jedoucí jezdec otočil, náš jezdec se při vyhýbacím manévru opět dostal mimo trať a propadl se až na 19. místo. Výbornou a hlavně rychlou (druhý nejrychlejší čas ze všech finalistů) stíhací jízdou v závodě plném zvratů si Jirka nakonec dojel pro krásné 8. místo! Získal tak velmi dobrý úvodní bodový příděl a hlavně nadějnou výchozí pozici špičkového výsledku pro celý 4-dílný šampionát.

Po závodě pak Jirka Forman dodal: "Chtěl bych moc poděkovat celému týmu MS Kart racing, který odvedl bezchybnou práci a hlavně svému mechanikovi Jirkovi Kahudovi, který dokázal skvěle připravit závodní techniku . Jsem velmi rád, že po loňské sezoně jsme letos začali s nečekaně dobrým výsledkem." A tak nezbývá než připomenout, že hned na prvním závodě Rotax Euro Challenge 2011, navíc v hlavní kategorii Senior Max a v nebývale těžké konkurenci, bylo dosaženo nejlepšího výsledku českého jezdce v celé desetileté historii tohoto seriálu, včetně toho, že poprvé český jezdec zvítězil v některé rozjížďce!

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto