Jiří Forman je v Rotax Grand Finals 2011

All Ain Raceway, Spojené arabské emiráty
- 21.11.2011, Al Ain Raceway, UAE -

Po úvodním seznámení s prostředím a po vylosování techniky dnes piloti ze všech kontinentů, s výjimkou Antarktidy, usednou poprvé do motokár a potkají se s okruhem. Začíná tak vrchol snažení, na jehož počátku bylo více než 30.000 pilotů z celé planety. Téměř tři sta pilotů ve čtyřech kategoriích, kteří se do tohoto finále probojovali sítem mnoha národních šampionátů a kontinentálních mistrovství, se během příštích několika dní utká nejprve v kvalifikačních jízdách, aby pak nejlepších 34 v každé kategorii nastoupilo poslední den k semifinále a poté ke Grand Finals.

Z České republiky se do Grand Finals jako národní mistři probojovali Jiří Forman v kategorii Rotax Senior Max a Petr Fulín v kategorii Rotax Junior Max. Ze sousedního Slovenska jsou tady Sandor Jakab (Senior) a Patrik Pastorok (Junior).

Dnes odpoledne postupně všichni čtyři jezdci vyrazili na své první volné tréninky. Nejprve jsme viděli Patrika Pastoroka, který má startovní číslo 159, hned v další jízdě se představil Petr Fulín s číslem 132. Po kategorii Junior vzápětí ovládly trať dve skupiny kategorie Senior, kde se v jedné rozjížďce setkali Jiří Forman (startovní číslo 230) a Sandor Jakab s 236. Své první pocity pak popsal Petr Fulín: "Trať byla ještě plná písku, byl jsem rád, že se moje první jízda obešla bez kolizí." i Jiří Forman: "Okruh je velice zajímavý, místy připomíná zmenšené tratě Formule 1, řekl bych, že nám může vyhovovat." "Odhaduji, že velmi často bude při vyrovnanosti jezdců na této trati rozhodovat štěstí.", dodal Patrik Pastorok.

Jiří Forman, tovární jezdec MS Kart, v letošní sezóně potřetí za sebou obhajoval titul Mistra ČR v kategorii Rotax Seniors a usiloval o co nejlepší umístění v prestižním seriálu Rotax Eurochallenge. Vedle toho stihl navíc seriál Mistrovství světa CIK-FIA v kategorii do 18-ti let U-18 a několik závodů a testů na automobilových okruzích pod hlavičkou Československého motorsportu. Loňskou sezónu Jiřího Formana podrobněji popsal jeho mechanik Jiří Kahuda: "Jsem rád, že se nám jako továrnímu týmu díky Jirkovi podařilo opět vybojovat domácí, český, titul. Letos byla v kategorii Rotax Senior skutečně kvalitní konkurence a o to cennější bylo, že jsme byli schopni zajistit si titul již před závěrečnými závody a mohli se tak v klidu připravovat na závěrečný závod U-18 a také na toto finále Rotax v Sjednocených Arabských Emirátech. Naše hlavní priorita ale byl seriál Rotax Eurochallenge, kde se Jirkovi dařilo se pravidelně umísťovat v první desítce. Celkově pak skončil 12., což je nejlepší umístění českého jezdce v celé historii seriálu. O to více mrzí nehoda při závodě v Dánsku, protože od 5. místa celkově byl Jirka pouze několik bodů. Na závodech U-18 jsme vždy patřili k nejrychlejším v měřených trénincích, sítem kvalifikačních jízd Jirka procházel bez problémů, prokletím ale byla finálová část - v prvních dvou závodech ve finále v součtu neujel ani jedno kolo! A to vždy startoval vpředu s cílem být na bedně! Až v posledním, třetím, závodě v Sarnu se Jirka ve finále dokázal probojovat na výsledné 5. místo, což považuji za jeden z největších letošních úspěchů českého kartingu. I díky tomu se Jirka celkově v U-18 umístil na 15. příčce, nejlépe ze všech čtyř našich závodníků na tomto mistrovství."

Petr Fulín, jezdící rovněž na technice MS Kart, v týmu DOSS otce a syna Dostálových, vybojoval svůj první titul Mistra ČR v kategorii Rotax Junior Max a sbíral zkušenosti v seriálu Rotax Eurochallenge. Jak si vedl, prozrazuje Jan Dostál: "Petr se stále učí a musím říci, že je inspirující pozorovat jeho závodnický růst. Přes mnoho chyb, způsobených hlavně nezkušeností, dokázal po dramackém souboji vybojovat domácí titul a v seriálu Rotax Eurochallenge ukázal v obrovské konkurenci Juniorů, že v budoucnu má šanci bojovat s těmi nejlepšími. Během letošní sezóny nasbíral neocenitelné zkušenosti a měl by je postupně zúročovat. Jsem zvědavý, jak si povede tady na Grand Finals."

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto