MĚŘENÉ TRÉNINKY ROTAX EUROCHALLENGE 2013 - OSTRÝ START JAK SE PATŘÍ

Jiří Forman na trati měřeného tréninku na okruhu v belgickém Genku
- 29. 03. 2013, Genk -

Ráno čekal na všechny účastníky šok - sněhová pokrývka kolem celé závodní tratě. Zatažená obloha nicméně během dne další přeháňky nepřinesla a měřené tréninky proběhly dokonce na suchu. V měřených trénincích se českých jezdců do elitní dvacítky dokázal dostat pouze Jiří Forman, který skončil 16. a zítra tak ve vyřazovacích jízdách bude startovat vždy ze čtvrté řady.

Dopoledne vyplnily administrativní a technické přejímky, briefinky s jezdci a především volné tréninky již s využitím časomíry. Bohužel však vzhledem k počasí nebyly tyto poslední volné tréninky zároveň měřením sil před kvalifikací. Trať totiž osychala každým odjetým kolem a především v kategorii Rotax Max Seniors, která vyrazila na trať jako první, nebylo možné objektivní srovnání - část jezdců použila mokré a část suché pneumatiky.

Měřené tréninky zahájily tři skupiny kategorie Rotax Max Seniors. Už jezdci v první skupině nasadili neskutečně vysokou laťku, když prvních devět v této skupině pokořilo hranici 55 sekund. Ve druhé skupině hon na skvělé časy pokračoval a ti nejlepší se opět pohybovali pod 55 vteřinami. V této skupině jel také první český zástupce David Rychtár, ale v takové konkurenci na nejrychlejší nestačil. Ve třetí skupině jsme měli zbylé tři zástupce.

Nejlépe si vedl Jiří Forman, který jel zcela osamocen a ve skupině skončil sedmý, výborný výkon podal Petr Fulín, který ve skupině obsadil 15. místo a na 19. pozici pak skončil Petr Běžel. O vyrovnanosti jezdců svědčí fakt, že celkově šestnáctého Jiřího Formana dělily od místa v první desítce pouhopouhé setiny sekundy. "Jsem rád, že jsme dokázali posunout nastavení a oproti včerejšku jsme byli o dvě desetiny rychlejší. První závod Rotax Eurochallenge v Genku je každoročně specifický účastí mnoha jezdců z Beneluxu, Anglie a Skandinávie, kteří sem jezdí testovat velice často a trať skvěle znají. Tito jezdci však v dalších závodech Eurochallenge již nebývají v popředí a tak lze být spokojen i s tímto umístěním. Škoda jen, že se mi nepovedlo se za někým potáhnout na rovince, stačila by jedna desetinka a startoval bych ze druhé řady.", popsal nesmírně vyrovnanou situaci v dnešním měřeném tréninku Jiří Forman.

Stručný přehled výsledků měřených tréninků: Rotax Max Seniors (84 startujících): 1. Connor JUPP (GBR), 2. James SINGLETON (GB), 3. Philip MORIN (SWE),…. 16. Jiří Forman, …. 31. Petr Fulín, …. 42. Petr Běžel, … 81. David Rychtár

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto