Kolomý připomněl 30. výročí Tatry, prolog byl kvůli nehodě zrušen

- 2. 1. 2016, Buenos Aires, Argentina -
Před startem Dakaru 2016 v Buenos Aires...

V Buenos Aires 2. ledna oficiálně odstartoval 38. ročník rallye Dakar. Kvůli vážné nehodě čínské závodnice Kuo Mej-Ling (Mini) byl však úvodní prolog zrušen a posádky TATRA BUGGYRA RACING týmu tak poměří své síly s konkurencí až v první ostré etapě.

Tak jako každý závod i rallye Dakar musí začít rozpravou s jezdci neboli Driver´s briefingem. Toho se v Auditoriu dakarské vesnici v Tecnopolis zúčastnilo 347 posádek, tedy 560 jezdců a spolujezdců. Briefing vedl ředitel soutěže Etienne Lavigne, kterému se dostalo obrovského aplausu od všech zúčastněných. Zajímavostí letošního ročníku je počet nováčků, kterých je rovných 70. Přepisuje se i jméno nejmladšího závodníka. Tím je osmnáctiletý Sheldon Creed, jenž startuje v týmu Robbieho Gordona s vozem Gordini.

Tak jako každoročně i letos se pro místní fanoušky stal velkolepou show slavnostní start, jenž se letos neodehrál v centru města, ale uvnitř dakarské vesnice v Tecnopolis. Martin Kolomý s bratry Kiliany pak připomněli třicetileté výročí automobilky Tatra na slavné soutěži. "Rampa je fantastická záležitost. Letos jsme jedinečné atmosféry využili ve prospěch prezentace Tatry, která slaví krásné jubileum 30 let na Dakaru. To číslo hovoří za vše. Nakonec to bylo vše, prolog se nekonal, takže jsme si dali necelých 400km přejezdu do Rosaria. Je to smutný a jen doufám, že budou všichni v pořádku," uvedl Kolomý.

Na programu byl v sobotu totiž prolog, jenž měl rozhodnou o startovním pořadí do první ostré etapy. Ten však byl zrušen poté, co se na šestém kilometru vyřítil vůz čínské závodnice Kuo Mej-Ling se startovním číslem 360 mezi diváky. Organizátoři na místo vyslali ihned čtyři záchranné helikoptéry a osm ambulancí. Dle oficiálních informací jsou čtyři lidi vážně zraněni. "Upřímně jsem se těšil, až Phoenixe proženu, takže jsem zklamaný. Chápu ale, že lidský život je nade všechno závodění. Bohužel nás teď bude stát posun dopředu hodně sil a mnohem více času. Nedá se nic dělat, musíme bojovat," konstatoval Jaroslav Valtr, kterého s Tatrou čeká na dakarské rallye premiéra.

"K nám se donesla zpráva o zrušení prologu těsně před startem. Už jsme měli nachystané helmy a byli připraveni ke startu. V tom přišel pořadatel s tím, že je konec. Informace kolovali různé, dokonce že tam zahynuli i malé děti, takže když se objevila oficiální zpráva, tak jsme si všichni oddychli," doplnil Valtra Tomáš Ouředníček startující s vozem Hummer H3 Evo.

První etapa vedoucí z Rosaria do Villa Carlos Paz bude měřit celkem 662 kilometrů, z čehož bude pro osobní vozy a kamióny 258 měřených. "Na neděli hlásí předpověď vydatné deště, tak jen doufám, že to nebude tak dramatické a kluci budou moci konečně vyrazit do závodu," prozrazuje aktuální informace o počasí manažer týmu Jan Kalivoda.

Více na www.buggyra.com.

Příští závody