Valtr v pozici nejlepšího Čecha, Kolomý začal s přípravou na Dakar 2017

- 12. 1. 2016, Belen, Argentina -
Jaroslav Valtr na trati deváté etapy

Pravý Dakar 38. ročníku začal osmou etapou a nastavené tempo organizátoři udrželi i včera. Nejlépe se s nástrahami tratě vypořádal z tria jezdců TATRA BUGGYRA RACING týmu Jaroslav Valtr, který v průběžné klasifikaci poposkočil již na deváté místo a zaujal pozici nejlepšího Čecha. Naopak v dobrém nebudou na devátou etapu vzpomínat Martin Kolomý a Tomáš Ouředníček.

Devátá etapa se postarala o největší změny v pořadí za celý letošní Dakar a to i přesto, že byla zkrácena. Důvodem byla nejen její specifikace, ale především enormní vedro, které ničilo závodníky i stroje. Motorkáři kolabovali, motory se přehřívaly a benzín se vařil. Jarda Valtr se s nástrahami porval velmi obstojně a nejen že dojel opět v první desítce, ale zároveň se do ní probojoval i v celkovém pořadí a zaujal pozici nejlepšího Čecha. Posádka Jaroslava Valtra přitom měla obrovské štěstí, a sice když do cíle dorazila se třemi defekty. Díky zkrácení tratě o sto kilometrů tak nemusela ztrácet čas výměnou pneumatik.

„Jsme rádi, že to dneska zkrátili. Byl to doslova očistec, doslova peklo na zemi. Upekli jsme se jak my, tak auto. Nejelo to, museli jsme zastavovat a chladit. Museli jsme jet opatrně a podřídili jsme tomu úplně všechno, jeli jsme prostě na dojetí. Navíc jsme od půlky trati měli tři defekty, takže jsme byli rádi, že jsme to stihli tak tak dofukovat. Dělat v tomto vedru defekty by byl velký problém. Hned na začátku jsme se zahrabali s Versluisem v takové díře, ale bylo nás tam více. Bylo to hodně rozbitý, trnitý křoví, bylo to fakt hrozně nebezpečný. Podél celé trasy se povalovali motorkáři a čtyřkolkáři, lítají tam helikoptéry a házejí jim vodu. Zdravotníci mají dnes plné ruce práce, takže jsem moc rád, že jsme v cíli,“ uvedl po dojetí v Belénu Jarda Valtr.

„Ještě že tu trať zkrátili, jinak bychom museli minimálně dvě pneumatiky měnit, protože bychom dalších 100km na nich nedojeli. To by nás v tomto vedru zabilo, minimálně určitě mě,“ snažil se zavtipkovat Josef Kalina.

Naopak Kolomý s Ouředníčkem nebudou na 12. ledna vzpomínat v dobrém. Martin dorazil s technickými problémy až na 33. místě se ztrátou přes dvě hodiny, Tomáš dorazil do bivaku zcela vyčerpaný a se ztrátou více jak šesti hodin. Kolomý po skončení deváté etapy už zdaleka nebyl tak skleslý, jako v den předchozí. Bylo mu jasné, že veškeré naděje na celkové umístění jsou kompletně zmařeny, a tak zbytek etap pojme bruntálský jezdec jako přípravu na nadcházející ročník. „Co se dá dělat, i takový Dakar prostě je. Bohužel nás potkala stejná závada jako včera, a to nejspíš v důsledku té předešlé rány. Jediné pozitivní je, že jsme v cíli a můžeme zítra pokračovat. Celkový výsledek už nehraje roli, ale do cíle chceme určitě dojet. Podřídíme další počínání testování nových věcí, které chceme nasadit pro další ročník. Je mi to moc líto vůči všem, co nám drží palce a fandí nám, věřte, že budeme dělat maximum, abychom toho beduína jednou urvali,“ řekl v bivaku deváté etapy Martin, který startoval mezi kamiony až jako devětatřicátý a na prvním mezičase byl už třetí!

„Jestli někdo na začátku tvrdil, že letošní ročník není Dakar, tak po dnešku o tom nemůže být řeč. Tato etapa byla přesně taková, která k Dakaru patří a která přesně rozhoduje. Nám se na začátku hodně dařilo a předjeli jsme spoustu aut i kamionů. Kdybychom jen dojeli do cíle, tak věřím, že jsme zpátky ve hře. Podívejte se jen na ty dnešní rozestupy. Bohužel se nám to nepovedlo a zastavila nás technická závada,“ konstatoval kopilot David Kilian.

“Byl to děs. Viděli jsme závodníky v slzách. V Hummerovi byl tak žhavý benzín, že jsme museli zastavovat každých 400 metrů. Voda na pití byl tak horká, že se nedala pít. Musíme poděkovat všem divákům, kteří nám dávali svou vodu, čímž nás doslova zachránili. V jednu chvíli jsme se rozhodli, že naši účast v dakarském závodě ukončíme, ale pak nás manager týmu Buggyra informoval, že RZ byla zkrácena. Byli jsme asi 80 kilometrů od cíle, tak jsme se rozhodli, že to dojedeme. Cíle jsme dosahli doslova s vypětím všech fyzických i psychických sil. Teď nedokážu říct, jestli budeme zítra pokračovat,” řekl vyčerpaný Tomáš Ouředníček.

Více na www.buggyra.com.

Příští závody