Michal Matějovský se jako mentor zúčastní soutěže Junior Star v Mostě

- 5. 3. 2016, Hradec Králové -
Michal Matějovský sbíral před lety první zkušenosti v Anglii v týmu McLaren Mercedes - Champions of the Fututre

Michal Matějovský využil nabídky od Josefa Křenka a bude předávat zkušenosti mladým nadějím motoristického sportu během blížícího se vyvrcholení soutěže Junior Star v Mostě (www.juniorstar.cz). Sám Michal začínal jako osmiletý mladý jezdec na okruzích nedaleko Hradce Králové, ve Vysokém Mýtě. Jeho prvním trenérem byl otec Stanislav Matějovský, v té době aktivní jezdec evropského poháru tahačů, který později - v roce 2001 - získal titul evropského šampiona. Zdálo by se, že obdobnou závodní kariéru bude připravovat také pro svého syna. Michala to ale spíše táhlo k "plechovým" autům. Po dvaceti letech, poté co absolvoval desítky a stovky závodů na motokárách, s vozem škoda pick-up, v Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu a dále s řadou závodních vozů dalších značek, zakotvil v posledních třech letech v týmu Křenek motorsport a v evropském šampionátu cestovních vozů, FIA ETCC, kde v roce 2015 získal titul evropského šampiona. V letošním roce bude Michal Matějovský opět reprezentovat v zahraničí.

"Nejedná se o nějaké zásadní zvolnění mých aktivit v motorsportu, spíše o jistý posun ve sférách zájmu, a když bude možnost, tak bych si třeba na jeden závod vyzkoušel novou pohárovou octavii. Ale hlavní aktivita bude v rámci mé dlouholeté spolupráce s týmem Buggyra. Opět budu startovat s tahačem v Číně. Tentokrát už ale v celém seriálu tamního mistrovství v závodech tahačů. Myslím si také, že pomalu nastává čas, kdy více než po dvaceti letech účinkování v nejrůznějších okruhových závodech, mohu předávat zkušenosti mladým, kteří mají o motorsport zájem. Sám jsem dostal velmi dobrou školu během mého pobytu v Anglii. Bylo mi tenkrát nějakých 12 let a měl jsem možnost zapojit se do tamějšího vynikajícího projektu podpory začínajících jezdců McLaren Mercedes - Champions of the Future. Proto jsem nyní s chutí přijal pozvání stát se mentorem soutěže Junior Star. Spolu s Tomášem Engem, Adamem Koutem, Petrem Fulínem a Davidem Vršeckým, kteří jsou rovněž mentory, budeme radit mladým účastníkům této soutěže. Ta se letos uskutečňuje na národní bázi a v České republice to bude na mosteckém autodromu už za čtrnáct dnů, kdy vybereme z řady zájemců ty nejtalentovanější. Junior Star tak představuje skutečnou příležitost pro mladé talentované lidi. Je to určitě projekt, který naše okruhová scéna potřebuje. Jsem rád, že se do něho mohu zapojit. Pomáhat nám ještě budou Gabriela Jílková a Jiří Jupa a určitě uděláme maximum proto, abychom našli nové talenty pro motoristický sport a pomohli tak všem těm, kteří to s motorsportem myslí vážně a mají potenciál se postupně zlepšovat", řekl během přípravy soutěže Junior Star mistr Evropy v závodech automobilů na okruzích Michal Matějovský.

Letošní projekt Junior Star navazuje na dřívější projekty Formula Star a Race Star. Stejně jako ony dřívější soutěže si klade za cíl usnadnit talentovaným jezdcům jejich vstup do světa motorsportu. Za pořádáním této soutěže stojí AUTOMOTOKLUB MOST v AČR a FORMULASTAR KLUB v AČR a jeda z předních osobností v českém motorsportu Josef Křenek, kteří spolu s dalšími partnery chtějí nalézt novou generaci závodníků pro český okruhový sport. Junior Star má ambice důstojně navázat na své předchůdce a nabídnout vysokou sportovní hodnotu a do budoucna i zajímavou diváckou podívanou, protože na celkového vítěze soutěže čeká velice atraktivní cena v podobě závodní sedačky v novém Octavia Cupu. Junior Star tak znamená šanci pro kohokoli, kdo se chce stát okruhovým závodníkem. Nezáleží na tom, zda má finanční zázemí, pokud prokáže, že má talent, úsilí a touhu, budou mu otevřeny dveře do světa okruhových závodů.

Michal Matějovský jako jezdec týmu McLaren Mercedes v projektu Champions of the Future, Anglie 1998 Michal Matějovský s vozem škoda pick-up, Matador-Škoda Pick-Up Free Style, 2002 Michal Matějovský s vozem škoda octavia, ČPŠOC, 2005 Michal Matějovský s vozem škoda octavia, Škoda Česká pojišťovna Challenge, 2006 Michal Matějovský s vozem BMW, seriál závodů BMW 1 Challenge, 2006 Michal Matějovský s vozem Alfa Romeo 156 Super 2000, FIA ETCC, první zkušební závody, 2007 Michal Matějovský s vozem seat,FIA WTCC, 2008 Michal Matějovský s vozem Audi A4 DTM, MMČR, 2012 Michal Matějovský s vozem seat, Seat Leon Eurocup, 2009 Michal Matějovský jako testovací jezdec s tahačem Buggyra, 2013 Michal Matějovský s vozem seat, FIA ETCC, 2012 Michal Matějovský s vozem BMW 320si, FIA ETCC - po zisku titulu evropského šampiona, Pergusa-Sicilie, 2015

Příští závody