Lacka obrali o druhé místo. Forman bere při premiéře body

- 30. 4. 2016, Red Bull Ring, Rakousko -
Jezdci týmu Buggyra Adama Lacko a jiří Forman během zahájení závodu na rakouském okruhu Red Bull Ring

Přes velká očekávání, se kterými český tým Buggyra odjížděl po testech do Rakouska, se sobota proměnila v noční můru. Hlavním problémem byl nový povrch, který zamotal inženýrům Buggyry hlavu s nastavením podvozku u speciálů Fat Fox. O tom, že současný nový povrch rakouského Red Bull Ringu Buggyram nesedí, se jezdci přesvědčili již v pátek. V měřeném tréninku to mělo za následek až sedmý nejrychlejší čas Adama Lacka a třináctou pozici na startovním roštu premiérového závodu pro Jirku Formana. "I když už to ve warm-upu vypadalo lépe, na Superpole se oteplilo a problémy s přilnavostí přetrvávaly,"řekl Adam.

Start první letošní jízdy se neobešel bez strkanice, ze které vyšel vítězně pole man Jochen Hahn. Naopak propad zaznamenal Adam Lacko i Jirka Forman. Adam se rychle začal probíjet zpět, než narazil na obhájce titulu Maďara Kisse. "Nemáme to tady jednoduché. Přivezli jsme do Rakouska auta, která byla v Mostě při testech jedna z nejrychlejších. Bohužel zdejší nový povrch nám vůbec nesedí. I přesto všechno to nebylo špatné. Našel jsem recept jak se dostat před Kisse, ale ten to neunesl a vystrčil nás oba ven," uvedl v cíli šestý Adam Lacko.

Jirka bojoval na začátku druhé desítky s Vojtíškem a Janiecem a nakonec se mu podařilo dojet závod před oběma zkušenými soky. "Splnil jsem první metu, a to závod dokončit. Chybělo málo a mohl jsem brát první body. Do druhého závodu budu mít zase o něco lepší pozici. Napoprvé to nebylo zas tak špatné," řekl v cíli Jirka, který byl následně ze závodu vyloučený za překročení maximální rychlosti.

Na startu druhého závodu, kde se prvních osm jezdců protáčí, stál Adam Lacko na třetím místě za Norbertem Kissem. Maďar měl pomalejší start a českého závodníka vytlačil doprava na zeď. V první zatáčce byl navíc Kiss dlouhý, čehož využil Adam a protáhl se na první místo. "Při startu mne vytlačil za bílé čáry, že jsem málem skončil na zdi. Pak jsem se ale dostal na první místo, jenže bedna z toho nebyla. Za manévr na startu, kterým jsem se akorát snažil vyhnout kolizi, jsem dostal průjezd boxy," stěžoval si Adam, který tak přišel o jasné stupně vítězů a druhou jízdu dokončil na pátém místě.

Start se povedl Formanovi, který byl již po prvním kole desátý. Nováček se držel v první desítce celý závod a po tvrdých bojích s Janiecem a Körbrem si nakonec dojel pro první evropské body za osmé místo. "Ve druhé jízdě to byla pěkná mela. To jsem ještě nezažil! Jsem rád, že jsem mohl bojovat v první desítce a nakonec si odnést z prvního dne tři body," uvedl boleslavský rodák

Adam Lacko a Jirka Forman během soboty nasbírali do Poháru konstruktérů 22 bodů, což zařadilo obhájce titulu na průběžnou třetí pozici.

Příští závody