Lacko na Nürburgringu bojuje proti převaze domácích jezdců. V sobotu vybojoval stříbro

- 2. 7. 2016, Nürburgring -
Adam Lacko a Jiří Forman se budou bít o další body na legendárním Nürburgringu už o tomto víkendu

Velký truckový svátek zažívá o prvním prázdninovém víkendu německý Nürburgring, kde pokračuje evropský pohár tahačů čtvrtým podnikem. Přestože bral Adam Lacko druhé místo, domácí Jochen Hahn jej sesadil z pozice průběžného lídra. Další tvrdou lekci truck racingu zažívá nováček Jiří Forman.

Měřený trénink jezdci absolvovali již v pátek a Adam Lacko v něm vybojoval první řadu. V konkurenci jedenadvaceti trucků se mezi nejlepších deset neprobojoval Jirka Forman, který do závodu odstartoval z šesté řady. „Krátká verze Nürburgringu není vůbec jednoduchá a já tu příliš možností na seznamování neměl,“ konstatoval Jirka.

Nürburgring je tradičně nejnavštěvovanějším závodem roku a nezadá si ani s návštěvností formule 1, což potvrdili fanoušci již v sobotu. Deseti tisíce nadšenců fandilo s převahou domácímu Jochenu Hahnovi. Adam Lacko se ale nenechal zastrašit. Po startu si lídr průběžného pořadí s přehledem pohlídal druhou pozici a zkusil sekundovat Hahna. „Jochenovi to teď jelo o něco více. Mezi závody máme dlouhou přestávku, a tak našeho Fat Foxe zkusíme ještě trochu poladit. Spokojený ale určitě jsem, jsou to další cenné body,“ uvedl Adam.

Jirka Forman bojoval ve středu startovního pole o poslední bodované místo, když nedobrzdil do zatáčky a ztratil rázem sedm pozic. V závodě ještě dokázal zrychlit a posunout se na konečnou patnáctou pozici. „Je to pro mne pěkná škola. Nürburgring chyby neodpouští a já se jedné dopustil. Stálo mne to hned několik pozici. Nakonec jsem ale zrychloval a dokázal se ještě posunout. Ve druhé jízdě to bude ale těžké,“ řekl Jirka.

Start druhé jízdy poznamenaly červené vlajky, když v nájezdu do třetí zatáčky kolidovalo hned několik jezdců najednou. Celou strkanici rozjel René Reinert, který se od Hahna odrazil do Adama Lacka. „Na tu ránu jsem doplatil rozhozenou přední geometrií. Po restartu jsem už nedokázal jet tak rychle, jak bych potřeboval,“ uvedl Adam, který skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě.

Jirka Forman dostal ránu na levou stranu zadní nápravy, což odnesla pneumatika. „Celý závod jsem jel s defektem a nemohl jsem využít naplno získaných zkušeností. Je to samozřejmě škoda, protože i když je tu daleko větší konkurence, pomýšlel jsem po bodech, a to se dnes nepovedlo,“ řekl v sobotní podvečer mírně zklamaný Jirka.

Program na Nürburgringu pokračuje v neděli od 8 hod warm-upem. První závodní jízda startuje ve 13:05h, druhá pak v 16:20h. Oba dva závody jsou vysílány živě zde: http://fiaetrc.com/live

Příští závody