Lacko si na Nürburgringu nechal zahrát hymnu hned dvakrát!

- 3. 7. 2016, Nürburgring -
Lacko si na Nürburgringu nechal zahrát hymnu hned dvakrát

Velký truckový svátek zažil o prvním prázdninovém víkendu německý Nürburgring, kde si na své konto připsal další dva triumfy Adam Lacko. Díky tomu se český jezdec udržel v čele průběžného pořadí evropského šampionátu trucků. Jirka Forman v neděli bojoval a bodoval.

Měřený trénink se odehrál ve stejném duchu, jako předchozí průběh víkendu: Adam Lacko proti čtyřem Němcům. V Superpole z toho byla nakonec druhá řada za Jochenem Hahnem a René Reinertem. Jiří Forman se mezi nejlepší desítku neprobojoval, když mu chybělo pět desetin a skončil dvanáctý.

V průběhu startovní procedury začalo na Nürburgringu pršet a inženýři museli speciály Fat Fox upravovat přímo na roštu. Start závodu se odehrál za Pace Carem a pod žlutými vlajkami. Toho využil Jochen Hahn a na bezmocného Adama zaseklého za Reinertem si najel hned pětivteřinový náskok. Po startu však vodník Lacko začal úřadovat a během následujících tří kol se dostal do vedení. Suverénní jezdec Buggyry však chyboval a z první pozice se propadl zpět na druhé místo. „Bezstarostnou jízdu jsem si zkomplikoval sám. Naštěstí jsem se dokázal vrátit dvě kola před cílem zpět do vedení a to si bezpečně pohlídat až pod šachovnicovou vlajku,“ řekl po závodě vítězný Adam.

Velmi pěknou stíhací jízdu předvedl na mokrém povrchu Jiří Forman, který startoval z dvanácté pozice. Startovním polem se dokázal probojovat až k třem bodům a pole position pro druhý závod. „Voda mi sedí, což jsem ukázal už na Red Bull Ringu. Nejen že to jsou body, ale také první místo pro start druhého závodu. To bude hodně zajímavé,“ uvedl s očekáváním osmý Jirka.

Složení startovního roštu poslední víkendové jízdy slibovalo zajímavou podívanou. Jirka Forman neudržel svoji pozici a na první místo se dostal Anthony Janiec. Naopak velmi povedený start měl Adam Lacko, který byl na konci prvního kola již třetí. Následovala bitva o první pozici, do které se dostali vedle českého jezdce týmoví kolegové Reinert a Hahn. Adam si poradil s Reinertem, který však situaci neustál a vylétl mimo trať. „Musel jsem začít jednat, protože mne začal Reinert blokovat a zezadu se blížil Hahn. Nechápu, o co se snažili. Jsem rád, že to celé takto dopadlo a my můžeme slavit. Díky dvěma českým hymnám mne tu mít rádi asi nebudou,“ vtipkoval po závodě Adam.

Forman se postupně propadal startovním polem, které tentokrát ránami nešetřilo. Nakonec dojel nováček těsně za body na jedenáctém místě. „Je škoda, že jsem to neudržel alespoň na bodech. Myslím, že to byl na Nürburgringu hodně naučný víkend plný soubojů a poznávání tvrdosti tohoto sportu,“ uvedl na konci víkendu Jirka.

Adam Lacko se díky dvěma nedělním výhrám vrátil zpět do čela průběžného pořadí šampionátu, který vede o jediný bod před Němcem Jochenem Hahnem. Týmu Buggyra Racing 1969 patří v průběžném pořadí poháru konstruktérů druhá příčka.

Příští závody