Buggyra má v Maďarsku o soupeře víc - nový asfalt

- 26. 8. 2016, Hungaroring -
Z bojů v sobotních závodech na okruhu Hungaroring

V sobotu pokračoval pátý podnik evropského šampionátu tahačů dvěma bodovanými jízdami. Adamu Lackovi jen těsně unikly stupně vítězů a v šampionátu ztrácí devět bodů na Jochena Hahna. Jiří Forman první jízdu nedokončil, ve druhé šlapal na paty Hahnovi.

Už páteční tréninky na Hungaroringu ukázaly, že velkým soupeřem pro jezdce Buggyry bude nečekaně nový asfalt maďarského okruhu. To se také potvrdilo v měřeném tréninku a v následném Superpole. Pole position nakonec vybojoval Jochen Hahn, pátý Lacko na něj ztratil sedm desetin a Jirka obsadil deváté místo neboli pátou řadu.

Na zelená světla doslova vystřelil Jochen Hahn, který se rozvzpomněl na minulá léta a pro triumf si dojel způsobem start-cíl. Adam Lacko bojoval o čtvrtou pozici s Kissem, ale Maďar hnaný domácím publikem své místo českému pilotovi nenechal. "Zkusili jsme změny v nastavení, ale stále to nestačí, i když celková ztráta v závodě není tak katastrofální. Bohužel nám to oproti soupeřům stále klouže. Teď máme mezi závody necelou půl hodinu na servis, takže toho asi moc nezměníme," uvedl v cíli rozčarovaný Adam.

Jirka Forman se v závodě příliš neohřál. Ve třetí zatáčce po výborném startu kolidoval s Ellen Lohr a na následky nehody musel ze závodu odstoupit. "Start se mi povedl. Bohužel ve třetí zatáčce nečekaně přibrzdila Lohr a já do ní najel. Nevydržela to hadice od chladiče a musel jsem skončit," konstatoval Jirka.

Druhý závod ukázal divákům, o čem je truck racing. Po startu držel vedení Frankie Vojtíšek, ale po třech kolech ho udolala Steffi Halm a dojela si pro vítězství. Vojtíšek defenzivní stopou až téměř na cílovou pásku držel za sebou zbytek jezdců včetně Lacka a potvrdil tak náročnost předjíždění na Hungaroringu. V poslední zatáčce však ruply nervy domácímu Kissovi a poslal Vojtíška do zdi."Nevím, co bych k tomu řekl. Vojtíšek jel takovou defenzivu, že i když byl o více jak dvě sekundy na kolo pomalejší, tak jsme ho nikdo nedokázal předjet. Nám auto stále klouzalo, ale v tom vláčku nebylo těžké se udržet. Je dobré, že jsme dojeli před Hahnem a něco málo z jeho náskoku stáhli," řekl Adam.

Jirka Forman po nedokončené první jízdě startoval až z patnáctého místa, ale po prvním kole už ťukal na první desítku. Díky Vojtíškově defenzivní jízdě se bez problémů dotáhl na skupinku bojující o druhé místo a zpovzdálí sledoval divokou přetahovanou na čele. "Divákům se tento závod musel líbit! Start z poslední pozice byl zajímavý a s výsledkem jsem určitě spokojený. Pěkně jsem si zazávodil a v posledním kole to ještě zkusil na Hahna, ale nevyšlo to," uvedl Jirka.

Příští závody