Zolder má Buggyru rád!

- 17. 9. 2016, Zolder, Belgie -
Jiří Forman bude bojovat o další body v evropském šampionátu tahačů na belgickém okruhu Zolder

Okruh, na kterém se již tento víkend pojede další závod evropského šampionátu tahačů, se těší mezi jezdci Buggyry značné oblibě. Není se čemu divit, pro piloty roudnického týmu se totiž jedná z výsledkového hlediska o nejúspěšnější okruh vůbec.

V roce 2002 slavil Gerd Körber v Zolderu vůbec první vítězství Buggyry a odrazil se k zisku titulu mistra Evropy. V sezóně 2005 získal na stejném okruhu v té době maximální možný počet 60 bodů, o rok později se o vítězství podělil s Davidem Vršeckým. V roce 2007 se v Zolderu závodilo poprvé a zatím naposledy v květnu a Markus Bösiger dosáhl ve svém druhém závodě v barvách Buggyry na bodové maximum. Nakonec z toho byl znovu titul! Za další dva roky stáhl Vršecký v Zolderu patnácti bodovou ztrátu na Albaceteho a zadělal na obhajobu titulu. A Ludovic Faure vyhrál v roce 2004 s Buggyrou jediný závod a stalo se tak, pochopitelně v Zolderu, zatímco Adam Lacko na stejném okruhu zvítězil v předchozích dvou sezónách.

Podle Davida Vršeckého, současného šéf pilota Buggyry, který dokázal vyhrát s výjimkou finského Alastaro na všech okruzích evropského šampionátu, stojí za belgickými výsledky jezdců Buggyry jejich pečlivý výběr. "Nechci, aby to znělo jako sebechvála, ale v Zolderu může vyhrát jenom technicky mimořádně zdatný jezdec, který navíc nemá strach přitlačit na pilu. Kromě toho jeho hlava zvládá krizové momenty," vysvětluje a jako příklad uvádí story z roku 2013, jejímž hrdinou se proti své vůli stal mladičký Benedek Major. "Do té doby vyhrál pár závodů, začal si myslet, že je velký borec. V sobotu si nepohlídal start, dostal ránu a rázem bylo po zázračném dítěti evropského truckracingu. Ani netuším, co dnes dělá."

David pak bezezbytku souhlasí s názorem Adam Lacka, že Zolder je okruh, který jezdce provokuje k chybám. "Start je natolik děsivý, že pokud ho člověk zvládne, může si říct, že to nejhorší má za sebou. Ale není to tak, závod končí až mávnutím šachovnicového praporku," říká David, který v sezóně 2013 zažil v Zolderu málo vídanou situaci, kdy se nekonal letmý start a jezdci najížděli do první zatáčky seřazeni podle výsledků super pole. "Pamatuji si na to, protože jsem vyhrál. Uvidíme, jak letos, ale Adam na to má."

Příští závody