V Zolderu zněla česká hymna, Lacko vyhrál sobotní závod

- 17. 9. 2016, Zolder, Belgie -
Jiří Forman během sobotních závodů evropského šampionátu tahačů na belgickém okruhu Zolder

V belgickém Zolderu se evropský šampionát tahačů přehoupl do své poslední třetiny. Adam Lacko v barvách týmu Buggyra Racing vybojoval ve druhé jízdě fantastické vítězství, přesto se jeho ztráta na lídra šampionátu Jochena Hahna prohloubila o tři body. Jirka Forman bodoval osmým a sedmým místem.

Superpole tradičně rozhodlo o postavení nejrychlejší desítky na startovním roštu první belgické jízdy. Čas s nejnižší hodnotou dokázal na čtyřkilometrovém okruhu zajet Adam Lacko a vybojoval tak pole position před Jochenem Hahnem. Jiří Forman se zrychloval a jeho čas stačil na čtvrtou řadu.

Startovní procedura proběhla bez problémů a Adam si udržel v první zatáčce vedoucí pozici. "Trochu se potvrdilo to, čeho jsem se obával. I když jsem si říkal, že start mi vyšel, po první levé zatáčce následují tři pravé a Jochenovi stačilo se udržet alespoň trochu vedle mne. Pak už to bylo na jeho stranu a šel do vedení," přiznal Lacko. Adam se německého pilota držel celý závod, ale na útok to na úzké trati nebylo. Pod šachovnicovým praporkem tak projel druhý.

Jiří Forman sice ztratil pozici před ambiciózním Lenzem, ale problémy Reinerta jej opět vrátily na tížené osmé místo, které zajišťuje pole position pro druhou jízdu. "Mezi zdejšími betony je to obrovská zkušenost. Podařilo se osmé místo, což je první lajna na druhou jízdu. To bude tady v Zolderu hodně zajímavé," uvedl Jirka Forman, vedle nějž se do první řady probojoval Sascha Lenz.

První řada druhé jízdy tak připomínala startovní rošt posledního závodu v Mostě, kde Forman odstoupil z první pozice po technické závadě. Sascha Lenz se tentokrát dostal na první místo hned po startu a Forman držel druhou pozici až do pátého kola, kdy jej předjel týmový kolega Adam Lacko. Pódiové umístění ale nováček Buggyry neudržel. "Škoda, mohlo to být určitě lepší. Od čtvrtého kola motor netáhl tak, jak by měl. Musíme se na to podívat a vyhodnotit situaci," řekl Jirka, který jízdu dojel na sedmém místě.

Adam Lacko se z čtvrté řady probojoval v pátém kole na druhou pozici a začal stahovat Lenze, který si vybudoval pětisekundový náskok. Dvě kola před cílem český jezdec zaútočil a ujal se vedení. "Super! Auto fungovalo, skvělá jízda. Škoda jen, že to nebylo takhle v prvním závodě. Bodově by to bylo veselejší," radoval se Adam, který tak na Hahna ztratil v sobotu další tři body.

Příští závody