Na Jirku Formana čeká v Jaramě test psychické odolnosti

- 29. 9. 2016, Jarama, Španělsko -
Na Jirku Formana čeká v Jaramě test psychické odolnosti

Proklínaná a zároveň do nebes vynášená. I taková je španělská Jarama, okruh, na kterém se tento víkend pojede předposlední podnik letošního ME tahačů.

Roudnická Buggyra přitom v Jaramě zažila nejemotivnější chvíle svého dosavadního fungování. V letech 2007 – 2008, totiž právě na tomto okruhu nakonec vybojovali za dramatických okolností jednou Markus Bösiger a dvakrát David Vršecký tituly mistrů Evropy. V sezónách 2006 a 2009 se tak stalo na úkor domácího idolu Antonia Albaceteho, který bude letos po dvaceti letech v Jaramě chybět. „Uvidíme, jaké to bude bez Antonia, který dokázal přitáhnout na tribuny stovku tisíc diváků. Na jedné straně jsme věděli, že se budeme muset nejspíše vypořádat s „omyly“ pořadatelů v jeho prospěch. Na straně druhé dokázali jeho fanoušci navodit fantastickou atmosféru, která závod vždycky někam posunula,“ říká týmový manažer Jan Kalivoda.

Podnik v Jaramě je rovněž specifický účastí velkého množství domácích „závodníků“, které lze s přivřením obou očí zařadit do kategorie poučených laiků. V nevyzpytatelnosti jejich chování v kombinaci s mimořádnou technickou náročností okruhu vidí David Vršecký nemalé nebezpečí pro Jirku Formana, který ve své první sezóně bojuje o elitní desítku. „Na startu se objeví nejspíše tak pět – šest domácích jezdců, pro které se bude jednat o jediný závod takové úrovně. Tomu odpovídá i jejich počínání. Dodnes si pamatuji na hocha, který nezvládl banální situaci, vyjel z trati a začal metat truckem salta,“ vzpomíná David na sezónu 2005 a místního borce Manuela Gozala. „Jirka je dost rychlý na to, aby žádného z nich nepustil před sebe, problém může nastat v okamžiku, kdy je začne předjíždět. Najednou bude mít před sebou nabuzené jezdce nevalných kvalit disponujících vzácnou schopností začít v každém okamžiku zmatkovat a proměnit truck v neovladatelnou zbraň.“ Univerzální návod na zdárné řešení podobných situací podle Davida neexistuje. „Mnohdy je podstatně snazší předjet některého z top jezdců. Je to o inteligenci a schopnosti vyhodnotit vzniklou situaci. Jirka na to má, ale v Jaramě ho čeká velký test psychické odolnosti.“

Příští závody