Lacko obhájil titul vicemistra Evropy

- 8. 10. 2016, Le Mans, Francie -
Lacko obhájil titul vicemistra Evropy

Již v sobotu se v Le Mans rozhodlo o držiteli titulu mistra Evropy. Stal se jím již počtvrté v kariéře Jochen Hahn. Adam Lacko tak obhájil loňský titul vicemistra, který získal také tým Buggyra Racing v Poháru konstruktérů. Sobotní program v Le Mans navíc doprovázely divoké bouračky.

Teplé ale zamračené počasí přivítalo účastníky posledního podniku evropského šampionátu tahačů na okruhu v Le Mans. Adam Lacko si tradičně vybojoval postup do Superpole, což se nepodařilo Jiřímu Formanovi, kterému jury škrtla nejrychlejší čas za trefené kuželky a byla z toho patnáctá pozice na startu. Adam vybojoval v následující desetiminutovce čtvrtou řadu.

Adam Lacko předvedl na startu vynikající reakci, lepší než Hahn s Kissem, ovšem v jeho cestě stál kličkující Maďar. Všichni tři pak najížděli bok po boku do úvodní šikany francouzského okruhu. Adam byl však na vnější straně, navíc jej trefil ještě rozjetý Reinert. „Start byl hodně divoký, najednou byl přede mnou i Brereton. Nechápu, proč mne Kiss tak blokoval, navíc mi hnul s geometrií přední nápravy. Byl jsem rád, že jsem auto vůbec udržel na trati. Další stupně vítězů jsou ale skvělé,“ uvedl po závodě rozčarovaný Lacko.

„Děkuji Jochenovi za letošní souboje a boj o titul, které jsem si užíval. Samozřejmě mu také gratuluji. My musíme celou sezónu zanalyzovat a o to lépe se připravit na tu následující,“ popřál ke čtvrtému titulu Hahnovi obhájce vice mistra Adam Lacko.

Jirka Forman startoval až z poslední řady a čekala jej těžká práce. Po startu se už dostal na dvanáctou pozici a po chvíli kroužil za zády dalšího českého závodníka Frankieho Vojtíška. I s ním se ale vypořádal a dojel na devátém místě. „Já jsem určitě spokojený, protože jsem startoval z poslední řady a pěkně si zazávodil, vybojoval jsem dva body za deváté místo, a to je super,“ řekl po závodě Forman.

Druhý závod s reverzní osmičkou na startovním roštu přinesl velkou, a hlavně dlouhou podívanou. Po startu se vedení ujala Ellen Lohr, na kterou zaútočil Sascha Lenz. Oba však vpředu smetl domácí Anthony Janiec a závod byl po prvním kole přerušen. V tu dobu se Adam Lacko pohyboval na šesté pozici. „První start se vyvedl, ten druhý už ne. Přede mnou zaváhala Steffi, tak jsem musel také zpomalit a pak přišla strašná rána. Nejprve od Breretona a pak od Hemminga. Kluci by to spravili i do restartu, ale nemělo v tomto demolition derby cenu pokračovat," uvedl Adam.

Všem nehodám se dokázal vyhnout Jirka Forman, který tak byl jediným Čechem na startu. „Startovala nás už jen polovina aut a do cíle nás dojelo ještě o jedno méně. Jsem především rád, že jsem celý v cíli. Na takto zběsilý závod budu asi ještě hodně dlouho vzpomínat,“ řekl šestý v cíli Jirka.

Příští závody