Adamu Lackovi vyneslo evropské stříbro prvenství v anketě Zlatý volant 2016

- 16. 12. 2016, Praha -
Adam Lacko zvítězil v novinářské anketě Zlatý volant 2016 v kategorii Závody na okruzích

Zlatý volant 2016 náleží Adamu Lackovi, vicemistru Evropy v závodech tahačů na okruzích. V novinářské anketě, která se konala již po čtyřicáté, získal Lacko absolutně nejvyšší počet bodů (245 b) a suverénně tak ovládl kategorii v závodech na okruzích.

Hlavní hvězdou včerejšího slavnostního vyhlášení 40. ročníku ankety Zlatý volant a 11. ročníku ankety Zlatá řídítka v Praze v paláci Žofín se stal ale dvojnásobný mistr světa formule 1 Mika Häkkinen z Finska. Osmačtyřicetiletý Häkkinen předal laureátům dva volanty a sám jeden převzal. Po Michaelu Schumacherovi se stal teprve druhým zahraničním závodníkem, který českou cenu získal. Někteří hosté slavnostního večera, mezi nimi také loňský držitel zlatého volantu Michal Matějovský, měli možnost setkat se slavným pilotem formule 1 před zahájením slavnostního programu a byl to také Mika Häkkinen, kdo jako jeden z prvních gratuloval Adamovi Lackovi k vítězství v novinářské anketě Zlatý volant.

Dalšími vítězi jednotlivých hlavních kategorií se stali: tovární jezdec Škody Jan Kopecký (232 b), který vyhrál podeváté v kategorii RALLYE A MARATÓNY, v závodech do vrchu kraloval Vladimír Vitver (100 b), v kategorii AUTOKROSS a RALLYEKROS zvítězil Václav Fejfar (191 b), prvenství v kategorii Motokáry dobyl Adam Kout (148 b) a Zlatá řídítka získal stejně jako loni Jakub Kornfeil.

Cena Elišky Junkové pro nejlepší ženu se stala kořistí Gabriely Jílkové. Cenu za rychlost (Speed Award) dostal Filip Salaquarda, jenž na dráze ve Spa-Francorchamps zajel s vozem Audi R8 LMS jedno kolo průměrnou rychlostí 209,829 km/h. Spolujezdcem roku je Kopeckého navigátor Pavel Dresler. Za Čin roku bylo označeno obnovení okruhového Škoda Octavia Cupu. Do Síně slávy, vyhrazené laureátům Ceny Zdeňka Vojtěcha, byl uveden první český mistr Evropy v autokrosu Karel Havel. Obdobnou Cenu Františka Šťastného, určenou motocyklovým hvězdám minulosti, získala motokrosová legenda Jaroslav Falta.

Zleva Mika Häkkinen, Jan Kopecký, Adam Lacko, Vladimír Vitver, Adam Kout, Václav Fejfar s trofejemi pro vítěze jednotlivých kategorií jubilejního 40. ročníku ankety Zlatý volant, 11. ročníku ankety Zlatá řídítka a 12. ročníku fotografické soutěže Zlaté oko 15. prosince v Praze Adam Lacko spolu se Stanislavem Matějovským Adam Lacko spolu s Michalem Matějovským a Janem Kalivodou Adam Lacko a Jan Kopecký před palácem Žofím krátce po vyhlášení výsledků ankety Zlatý volant 2016 Adam lacko a Jan Kopecký Adam lacko a Jan Kopecký Mika Häkkinen během prohlídky vítězných fotografií z ankety Zlaté oko Mika Häkkinen se stal teprve druhým zahraničním držitelem ocenění Zlatý volant

Příští závody