Kolomý to napálil a stíhací jízdou se přiblížil elitě

- 9. 1. 2015, Iquique, Chile -
FATBOY v dunách na trati ŠESTÉ etapy rally Dakar 2015 do Iquique

Martin Kolomý rozjel šestou etapu hodně zostra, a tentokrát se mu to vyplatilo. Mezi kamiony zajel sedmý nejrychlejší čas a stal se nejrychlejším Čechem. Pořadím stoupá TATRA Buggyra Racing tým také v průběžné klasifikaci, když je aktuálně devátý.

Šestá etapa byla rovněž v režii Kamazů. Tentokrát se navíc přidal Sotnikov a v průběžném pořadí závodu obsadili Rusové hned první čtyři pozice. Dunová pole mezi Antafagostou a Iquique jsou tradičním místem rallye Dakar. Obrovské duny s převýšením až jeden kilometr skýtají různá úskalí, ve kterých tradičně končí mnoho účastníků. Letos na ně doplatil Aleš Loprais, který měl závod sice dobře rozjetý, ale s dnešní ztrátou přes jednu hodinu se bude těžko vracet na stupně vítězů. Z českých posádek se nejlépe umístil Martin Kolomý, který si po předchozích problémech konečně trochu spravil náladu.

"Tahle etapa se mi moc líbila, to je přesně pro mě. Včera jsme dali naší Tatřičce trochu za uši a dneska trochu taky. Trefili jsme nějaký kámen a odnesl to rám. Naštěstí je tatrovácký rám nesmrtelný a taky bych chtěl tímto všem tatrovákům poděkovat za podporu a pomoc. Na oplátku se budu snažit s ní zajet, co nejlépe to půjde. Jinak se moc těším na zítřejší etapu, ty duny si tu užívám. S naším motorem je to paráda," uvedl v etapě sedmý Martin Kolomý.

V sobotu je na programu premiérová maratónská etapa pro kategorii kamiónů. Jedná se o etapu, kdy posádky nekončí v tradičním bivaku, kde na ně již většinou čeká jejich asistence, ale v místě, kde budou sami a budou se muset spolehnout pouze sami na sebe. Co je však povolené, je pomoc mezi závodníky navzájem. Právě pro posádku Martina Kolomého s bratry Kiliány by tato etapa mohla být velkou výhodou a to díky mechanickým zručnostem všech členů. "Tatra zatím šlape jak má. Dneska jí budeme muset připravit v podstatě na dva dny. Nejen, že věnujeme prevenci více pozornosti než obvykle, ale připravíme klukům s sebou i některé díly, kdyby bylo potřeba v bivaku něco měnit. Samozřejmě jsme limitovaní váhou, takže je to o tom zaměřit se na to nejdůležitější," uvedl k přípravám na maratónskou etapu technický ředitel týmu Robin Dolejš.

Martin Kolomý si díky sedmému nejrychlejšímu času vylepšil i startovní pozici do dnešní etapy. Podle dostupných informací čeká závodníky ještě mnoho takto zrádných etap a startovní pole se bude ještě krutě selektovat. "Teď tyhle další dvě etapy budou velmi podobný. Rychlé úseky a zase duny. Důležitý bude neudělat chybu. Navíc pojedeme některé úseky úplně stejně, takže už budou vyjeté stopy a bude potřeba se správně orientovat, abychom nebloudili," poodhalil profil víkendových etap navigátor René Kilián. Asistenční vůz TATRA Buggyra Racing týmu včetně mechaniků zůstává až do úterního rána v Iquique. "Tak jsme konečně tu. Bohužel jsme doteď jeli ve skluzu, takže naši kluci už takřka 4 dny nespali. Většinou se to odehrávalo tak, že kluci přijeli do bivaku, začali makat na "tlouštíkovi", aby mohl Martin druhý den pokračovat a hned jak skončili, vyrazili do dalšího bivaku. Dneska to musíme ještě překonat a zítra si konečně budou moc odpočinout. Dakar se dostává do poloviny a bude ještě potřeba každá ruka," oddechl si manažer týmu Jan Kalivoda.

Letošní ročník je co do počtu odpadlých jeden z nejkrutějších. Do šesté etapy nastoupilo z původního počtu o třetinu méně závodníků. A to ještě zdaleka není konec! Mezi českými závodníky skončil po včerejší etapě nejmladší český závodník Martin Macík junior, který absolvoval poslední etapu.

Výsledky - 6. etapa (255 km): 1. Nikolaev (RUS) Kamaz 2:54:28, 2. Mardeev (RUS) Kamaz +5:37, 3. Karginov (RUS) Kamaz +10:40, 7. Kolomý (CZE) Tatra +27:12, 13. Vrátný (CZE) Tatra +50:24, 18. Loprais (CZE) MAN +1:05:44 Výsledky po 6. etapě: 1. Nikolaev (Rus) Kamaz 18:10:46, 2. Mardeev (RUS) Kamaz +13:38, 3. Karginov (RUS) Kamaz +38:16, 6. Loprais (CZE) MAN +1:33:12, 9. Kolomý (CZE) Tatra + 2:25:21, 11. Vrátný (CZE) Tatra +2:57:35

Více informací na www.buggyra.com ....

Příští závody