Kolomý se pral s dunami a nejraději by spal na samotce

- 10. 1. 2015, Uyuni, Bolivie -
FATBOY na trati sedmé etapy rally Dakar 2015 do Uyuni

Posádku Martina Kolomého ve včerejší sedmé etapě vedoucí z Iquique do Uyuni potrápily duny pouště Atacama. TATRA Buggyra Racing tým se přesto drží na průběžném devátém místě s minimálním odstupem na osmou pozici. Po noci odloučené od týmu se Kolomý a bratři Kiliáni v neděli vrací zpět do bivaku v Iquique.

Šestá, sedmá a dnešní osmá etapa je situována do okolí chilského Iquique, které je neblaze proslulé svými zrádnými dunami pouště Atacama. Ty potrápily nespočet posádek kamionů. Najít správnou cestu bylo dnes o to náročnější, jelikož se projíždělo stejným úsekem jako včera a vyjeté stopy byly matoucí. Závodníci často kroužili v dunách tam a zpět, než našli cestu ven. Chvílemi to vypadalo jako bludiště.

"Dneska jsem z toho byl opravdu na nervy. Říkali jsme s bráchou Martinovi, ať zastaví na duně, abychom se mohli pořádně rozhlédnout a najít ideální stopu, ale on stál na plynu a motali jsme se tam jako nudle v bandě. Přišlo nám lepší ztratit pár vteřin rozhlédnutím se na duně, než minuty kroužením v kolečku pod dunou. Chápu ale, že ta situace vypadá úplně jinak, když sedíte za volantem nebo na místě navigátora a toho času udělat to správný rozhodnutí je pak v takový situaci strašně málo," uvedl v cíli sedmé etapy navigátor René Kilián.

Hegemonii Kamazu narušil v sedmé etapě český závodník Aleš Loprais spolu s Holanďanem De Rooyem, kteří pro sebe vybojovali první a druhé místo. Jejich stájoví kolegové Van Vliet a Stacey však už takové štěstí neměli a uvízli v dunovém bludišti stejně jako posádka Martina Kolomého. Naopak s dunami si dobře poradil Artur Ardavičus a pátým kontrolním bodem projížděl hodně vepředu. Nakonec ho však zradila technika a ani pozdě v noci ještě v konečných výsledcích nefiguroval. V průběžném pořadí je posádka Kolomého po sedmi etapách na devátém místě.

"Ty duny nám dneska daly. Bylo hrozný vedro a ten písek byl strašně zrádný. Varovali nás, že díky stopám z předchozí etapy to bude matoucí, ale že se tam až takhle zasekneme, jsem netušil. Nakonec se nám podařilo tu ztrátu alespoň trochu stáhnout ve druhé části, takže není nic ztraceno a pokračujeme dál." A co říkal Martin na maratónský bivak? "Po těch dnešních dunách bych nejraději zmizel někam na samotku a nikoho neviděl, ale to se mi dnes asi nepovede. Každopádně je to dobrá myšlenka a věřím, že v tom budou organizátoři pokračovat i v dalších ročnících."

Premiérově dnes tráví závodníci kategorie kamionů noc mimo klasický bivak, odděleně od svých mechaniků a doprovodů. Každý si mohl vzít s sebou pouze spacák, karimatku a balíček s jídlem a v zázemí, které pro ně organizátoři závodu vybudovali přímo v poušti nedaleko Iquique, budou uzavřeni až do startu osmé etapy. Zajímavostí je, že provizorní ubytovna nedisponuje sprchami a závodníci se tak vrací k myšlence původního Dakaru, který se nesl v duchu závodění bez veškerých dnešních moderních civilizačních "vymožeností". Budou mít na hygienu k dispozici pouze tekoucí vodu a umyvadlo.

"Kluci před chvíli volali, že jsou v pořádku a že si mají dnes o čem povídat. Sice v dunách ztratili, ale v závěru to fakt napálili a hodně ztrátu stáhli. Zítra pokračujeme osmou etapou a pak nás čeká den volna," uvedl manažer týmu TATRA Buggyra Racing Jan Kalivoda.

Výsledky - 7. etapa (335 km): 1. Loprais (CZE) MAN 4:02:54, 2. De Rooy (NLD) Iveco + 5:39, 3. Karginov (RUS) Kamaz +5:49, 9. Kolomý (CZE) Tatra +36:01, 21. Vrátný (CZE) Tatra +1:11:56

Výsledky po 7. etapě: 1. Mardeev (RUS) Kamaz 22:35:32, 2. Karginov (RUS) Kamaz +22:13, 3. Sotnikov (RUS) Kamaz +44:06, 5. Loprais (CZE) MAN +1:11:20, 9. Kolomý (CZE) Tatra + 2:39:30, 11. Vrátný (CZE) Tatra +3:47:39

Více informací na www.buggyra.com ....

Příští závody