První etapa po dni volna znamenala pro Martina Kolomého posun o jednu příčku výše!

- 13. 1. 2015, Calama, Chile -
FATBOY v dunách během deváté etapy rally Dakar 2015

Když Martin Kolomý zažertoval, že pro něho letošní Dakar začíná až po dni volna, možná ani on si nebyl jistý, že jeho slova se začnou naplňovat hned následující den. V dnešní, velice obtížné, etapě dojel Martin Kolomý na sedmém místě a na soupeře před ním, Holanďana Van Vlieta najel skoro hodinu. Posunul se tak s dostatečným náskokem na celkovou sedmou příčku. Aleš Loprais dnes dojel pátý a udržel čtvrtou příčku. Tolik se už ale nedařilo dalšímu českému pilotovi Tomáši Vrátnému, který bohužel dokončil dnešní etapu až v samém závěru startovního pole.

Na kamiony dnes čekalo 450 km měřeného úseku, navíc na různých površích a drsný závěr v nadmořské výšce přes 3000 m.n.m. Martin Kolomý, už tradičně, začal opatrně, ostatně po krátkém úvodu na kamenitém úseku následovaly desítky kilometrů v písku. Postupně ale zrychloval a v závěru etapy dokázal držet kontakt s posádkami jedoucími před ním.

"V písku jsme jeli opatrněji, postupně jsme zrychlovali a ve druhé polovině jsme už jeli s maximálním nasazením. Škoda jen, že nás několikrát zdržely pomalejší motocykly a čtyřkolky, které tentokrát jely stejnou trasu jako my. Ale i tak jsme spokojeni, na Van Vlieta jsme najeli skoro 50 minut a v celkovém pořadí před ním máme náskok skoro třičtvrtě hodiny.", komentoval dnešní etapu Martin Kolomý.

Ještě jedna česká stopa byla dnes vidět na konci rychlostní zkoušky. Ze sympatické dvojice fanoušků s českou vlajkou se vyklubali krajané z Vyššího Brodu, kteří dorazili, i když je potkala nelehká situace. Během přejezdu ve výškách přes 4000 m.n.m. zapracovala únava a jejich vůz sjel z vozovky a převrátil se na střechu. "Měli jsme štěstí a nám se nic nestalo. Auto je sice zničené, ale podařilo se nám rychle si půjčit jiné, a tak jsme dnešní etapu stihnuli a mohli povzbudit české posádky.", vysvětlili své trable i odhodlání oba krajané.

Zítra na posádky i doprovod čeká 1000 km často v nadmořských výškách přes 4000 metrů a tak je na místě popřát všem hodně sil a také štěstí.

Výsledky - 9. etapa (451 km): 1. Mardeev (RUS) Kamaz 5:19:29, 2. Nikolaev (RUS) Kamaz 1:29, 3. De Rooy (NLD) Iveco + 7:05, 5. Loprais (CZE) MAN 18:58, 7. Kolomý (CZE) Tatra +28:42, 20. Vrátný (CZE) Tatra +1:58:39 Výsledky po 9. etapě: 1. Mardeev (RUS) Kamaz 31:52:50, 2. Nikolaev (RUS) Kamaz +14:10, 3. Karginov (RUS) Kamaz +20:42, 4. Loprais (CZE) MAN +1:18:17, 7. Kolomý (CZE) Tatra + 3:22:38, 14. Vrátný (CZE) Tatra +8:45:37

Další informace na www.buggyra.com, pro ČSMS Miroslav Forman, Calama Chile

Příští závody